«Εξαιρετικά ανήσυχο» το Πεκίνο καθώς ο Τραμπ εγκαταλείπει την πολιτική της «μιας Κίνας»

12 Δεκεμβρίου 2016 16:04

Την «σοβαρή ανησυχία» του εκφράζει το Πεκίνο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του φρεσκοεκλεγμένου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις οποίες εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνέχιση της πολιτικής της «μιας Κίνας» από την πλευρά των ΗΠΑ.


Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν προσκολλημένες στην παραδοσιακή θέση της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν είναι τμήμα της «μιας Κίνας».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο προέτρεψε τον Ντόναλντ Τραμπ να κατανοήσει την ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν.
Η αντίδραση του Πεκίνου ήρθε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» ήταν η βάση των κινεζικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Εάν η Ουάσινγκτον παραβιάσει αυτήν την δέσμευση, «δεν θα τίθεται πλέον θέμα υγιούς και κανονικής ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων, ούτε διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σβήνει 40 χρόνια διπλωματίας;
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εγκαταλείψει την αρχή της «μίας Κίνας», την οποία το Πεκίνο επιβάλλει σε κάθε χώρα που διατηρεί μαζί της διπλωματικές σχέσεις. Η εφαρμογή της αρχής αυτής αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, η οποία είναι χωρισμένη από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949 και έκτοτε το Πεκίνο επιδιώκει την επανένωση με την υπόλοιπη Κίνα.
«Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι με μία πολιτική "μίας Κίνας" , εκτός εάν κλείσουμε συμφωνία με την Κίνα για να εξασφαλίσουμε άλλα πράγματα, και στον τομέα του εμπορίου», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος παραβίασε ήδη την αρχή της «μίας Κίνας» δεχόμενος τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν.
«Το θέμα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Συνδέεται με τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας. Ο σεβασμός της αρχής της μοναδικής Κίνας αποτελεί το θεμέλιο της ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την άποψη των αναλυτών η θέση αυτή του Τραμπ, θέτει σε αμφισβήτηση την αμερικανική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενώ είναι ενδεχόμενο να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos