Νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι

18 Ιανουαρίου 2017 10:58

O Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χθες το βράδυ, ύστερα από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας, κερδίζοντας τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Τζιάνι Πιτέλα, καθώς καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του διαδραμάτισε η συμφωνία του ΕΛΚ με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Από την πρώτη ψηφοφορία, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε το προβάδισμα σε ψήφους, αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει την πλειοψηφία, γι’ αυτό χρειάστηκε και δεύτερος αλλά και τρίτος γύρος, στους οποίους ο κ. Ταγιάνι συνέχισε να διατηρεί το προβάδισμα αλλά όχι την πλειοψηφία. Τέλος, χρειάστηκε και τελευταίος τέταρτος γύρος, ο οποίος έγινε ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, Ταγιάνι και Πιτέλα, με τον κ. Tαγιάνι να κερδίζει με 351 ψήφους και τον κ. Πιτέλα 282 ψήφους.

Το εκλογικό σκηνικό, ωστόσο, άλλαξε χθες το πρωί, όταν ο υποψήφιος από το Κόμμα των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ αποχώρησε από την καμπάνια για τη θέση του προέδρου υποστηρίζοντας τον κ. Ταγιάνι.

Νέα συμμαχία

Η νίκη Ταγιάνι σηματοδοτεί μια νέα συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή του κεντροδεξιού ΕΛΚ και του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2004, όταν οι βουλευτές του ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές συνεργάστηκαν για να εκλέξουν τον Τ. Μπορέλ ως πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Από τη στιγμή που έσπασε αυτή η συμμαχία των δύο κομμάτων, τα μικρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα απέκτησαν πολύ μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στην ψηφοφορία, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιέγραφαν αυτό που γινόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Στρασβούργο ως «ατέλειωτο παζάρι».

Ετσι, σε αντάλλαγμα της υποστήριξης του κ. Ταγιάνι από του Φιλελευθέρους, οι τελευταίοι αναμένεται να αποκτήσουν τον έλεγχο στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, ενώ η δύναμη των Σοσιαλιστών θα μειωθεί αισθητά και στο Κοινοβούλιο, αντικατοπτρίζοντας την όλο και μικρότερη ισχύ που έχουν οι Σοσιαλιστές εν γένει στην Ευρώπη, όπως σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγο πριν ξεκινήσει ο τέταρτος και τελευταίος γύρος, το Κόμμα των Ευρωσκεπτικιστικών (ECR) υποστήριξε και αυτό την υποψηφιότητα Ταγιάνι, χαρίζοντάς του τη νίκη.

«Ηταν μια δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους τους βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες. Μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη διαθεσιμότητά μου», είπε ο κ. Ταγιάνι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι πρώην δημοσιογράφος, προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών. Εχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής, πριν γίνει επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, το 2008, ενώ το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η νίκη του Αντόνιο Ταγιάνι σημαίνει ότι τις τρεις ισχυρότερες θέσεις των Βρυξελλών θα κατέχουν πλέον εκπρόσωποι του ΕΛΚ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανήκουν στην ίδια κεντροδεξιά πολιτική ομάδα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos