Επίσημη πρώτη για την εποχή Τραμπ - 800.000 κόσμος θα παρακολουθήσει τη ορκωμοσία

20 Ιανουαρίου 2017 14:32

Η μεγάλη μέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα γίνει επίσημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε. Οι τελευταίες πινελιές για την ορκωμοσία του έχουν μπει. Η προσομοίωση και οι τελικές πρόβες έχουν γίνει ώστε όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια.
ΕΘΝΟΣ

Ο ίδιος έχει προβάρει άπειρες ώρες τον λόγο που έγραψε μόνος του (προς μεγάλη... τέρψη χιλιάδων χρηστών του Twitter που σχολίασαν φωτογραφία του με στυλό να γράφει την ομιλία). Το μενού του γεύματος που θα ακολουθήσει την τελετή ετοιμάστηκε και περιλαμβάνει τρία πιάτα: αστακό από την Πολιτεία του Μέιν, γαρίδες με σάλτσα σαφράν και μοσχάρι με μαύρη σοκολάτα και πατάτες ογκρατέν. Η Μελάνια Τραμπ έχει αποφασίσει τι θα φορέσει.

Δυνάμεις ασφαλείας
Η 16χρονη τηλεστάρ Τζάκι Εβάνκο θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκίζεται (κατόπιν αρνήσεως άλλων πιο γνωστών) και η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σ' ένα πραγματικό φρούριο καθώς περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών εργάζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν πως η τελετή θα ολοκληρωθεί αναίμακτα, καθώς η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ «μαγνητίζει» χιλιάδες διαδηλωτές. Ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την ορκωμοσία υπολογίζεται στους 800.000, αρκετά λιγότεροι από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που είχαν παρακολουθήσει τον Ομπάμα το 2009. Αυτή η περιφρούρηση δεν είναι καθόλου φτηνή, καθώς το συνολικό κόστος ασφαλείας σκαρφάλωσε στα 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πληρώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Συνολικά το κόστος των εκδηλώσεων της ορκωμοσίας αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα να είναι η πιο ακριβή ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου. Σχεδόν το μισό ποσό θα δαπανηθεί σε χορούς, στα κοντσέρτα και τα εορταστικά δείπνα.
Το κόστος το επωμίζονται η Διακομματική Επιτροπή για τις Τελετές Ορκωμοσίας, η Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας, η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση, όπως και οι τοπικές διοικήσεις. Η Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας αποτελείται από φίλους και πιστούς χρηματοδότες του Ντόναλντ Τραμπ. Με ένα προσωπικό αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έχει σχεδιάσει όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν από την ορκωμοσία.

Μποϊκοτάζ
Αυτή η τελετή πάντως έχει μία ακόμα ιδιαιτερότητα, το μποϊκοτάζ περίπου 40 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που δεν παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ως κίνδυνο για τη δημοκρατία. Επίσης, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία που οργανώνεται αύριο με σκοπό να καταγγελθεί ο σεξισμός και η σεξουαλική βία.
Μεταξύ αυτών και διασημότητες όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Σερ και η Τζούλιαν Μουρ. Το Εθνικό Πάρκο στην Ουάσιγκτον θα μετατραπεί σε μια ροζ θάλασσα, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν οι γυναίκες για να ράψουν ή να πλέξουν ροζ σκουφάκια (τα λεγόμενα «pussyhats») ως απάντηση στο διαβόητο σεξιστικό βίντεο του 2005.

Διαδηλώσεις εξάλλου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές θα γίνουν και σε μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos