Μετά τον χορό, τα... όργανα - Σύγκρουση Τραμπ με διαδηλωτές και Τύπο

23 Ιανουαρίου 2017 17:32

Σύγκρουση με τους διαδηλωτές, σύγκρουση με τον Τύπο και υπογραφή διαταγμάτων που θα «ξηλώσουν» την προεδρία Ομπάμα ήταν το... καλημέρα του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, όταν τελείωσαν οι χοροί και οι παρελάσεις.


Τον χορό του λαϊκισμού ξεκίνησε την πρώτη κιόλας ημέρα της προεδρίας του ο Τραμπ, πιστός στον υπερπατριωτικό λόγο του κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του
Η πρώτη υπογραφή που έβαλε ως πρόεδρος ήταν σε ένα εκτελεστικό διάταγμα επιμελώς ασαφές και με το οποίο παρέχονται ευρείες αρμοδιότητες σε ομοσπονδιακά όργανα και υπηρεσίες να αναθεωρήσουν, να καθυστερήσουν ή και να αλλάξουν παροχές του Obamacare με «υπέρογκο κόστος για ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, ασθενείς ή Πολιτείες».
Διορισμοί
Επίσης ο πρόεδρος, πιστός στον υπερπατριωτικό λόγο του κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του, καθιέρωσε Ημέρα Πατριωτικής Υπερηφάνειας, ενώ υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι οποίοι επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από τη Γερουσία.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στην πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου του Τραμπ τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να αναπτύξουν ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευτεί η χώρα από επιθέσεις του Ιράν και της Β. Κορέας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κίνημα γυναικών κατά Τραμπ - Στην πρώτη γραμμή Σαρλίζ Θέρον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ντρου Μπάριμορ
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι θα είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτις που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ την Παρασκευή. Η Μέι είπε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσει τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Εξάλλου, χθες ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη συζήτησή τους να επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν το Παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική απειλή. Το Ισραήλ, πάντως, έσπευσε την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας να δώσει άδεια για την ανέγερση 560 οικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι άδειες είχαν καθυστερήσει, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ.
Αποδεικνύοντας ότι δεν ξεχνάει, ούτε αφήνει ασχολίαστο ό,τι τον ενοχλεί, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τα περίπου 2 εκατομμύρια διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, που συμμετείχαν στις «Πορείες των Γυναικών» που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.
Μέσω του προσφιλούς του Twitter, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διερωτήθηκε: «Εβλεπα τις διαδηλώσεις χθες, αλλά έχω την εντύπωση ότι μόλις είχαμε εκλογές. Γιατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν;». Απάντησε, ακόμη, και στους διάφορους διάσημους που εναντιώθηκαν στην εκλογή του, σημειώνοντας πως «οι διασημότητες έβλαψαν πολύ τον σκοπό τους».
Ωστόσο σε ένα δεύτερο μήνυμα αργότερα εμφανίστηκε πιο διαλεκτικός, αναφέροντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι «σήμα κατατεθέν της δημοκρατίας μας» και ότι «αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν την άποψή τους, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί».
Εκεί πάντως που δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση για διάλογο είναι με τον Τύπο. Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης την πρώτη κιόλας ημέρα της προεδρίας του, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθησαν στην τελετή ορκωμοσίας του. Είπε μάλιστα ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των «πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων στον πλανήτη».
Πρίμπους
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί «με νύχια και με δόντια» εναντίον αυτής της δημοσιογραφικής κάλυψης. «Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θα κάνουμε (μαζί) φανταστικά πράγματα» είπε στα στελέχη της CIA ο Τραμπ κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στο αρχηγείο της υπηρεσίας, ενώ τα διαβεβαίωσε ότι «τα στηρίζει 1.000%».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos