Ο Μάλοχ, η Ελλάδα και το δολάριο

15 Φεβρουαρίου 2017 20:02

Σε δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης μετατρέπεται η πολιτική της δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων στην ΕΕ.


Στο πλαίσιο της πολιτικής του «πρώτα η Αμερική», η κυβέρνηση Τραμπ και το συντηρητικό περιβάλλον της, όπως είναι ο φίλος του Νάιτζελ Φάρατζ και ο προαλειφόμενος για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ, στοχεύουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, ενισχύοντας με κάθε τρόπο μια εικόνα ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών της Ενωσης και ενισχύoντας κατά συνέπεια τους πολιτικούς συμμάχους τους, τύπου Λεπέν.
Το γεγονός ότι σε αυτήν τη χρονική στιγμή ο Μάλοχ υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ και να... καλωσορίσει το δολάριο, αφού πρώτα περάσει στη δραχμή, εντάσσεται στον αντιευρωπαϊκό οίστρο του. Η επίκληση άλλων οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων ειδικών, για τη στήριξη της άποψής του προφανώς και προβληματίζει τους γνωρίζοντες. Παρά την επιθετική στάση του, ο Μάλοχ προσπαθεί να παρουσιάστει του ως θύμα, υποστηρίζοντας ότι τα ρεπορτάζ εναντίον του είναι μια εκστρατεία σπίλωσης, όμως βάζει την ΕΕ στη θέση του θύτη, υποστηρίζοντας ότι ο αντιαμερικανισμός της είναι «προβληματικός»!
Το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις του Μάλοχ, ο οποίος είτε σε ρόλο λαγού είτε όχι προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως έτοιμη για αποχώρηση από το κοινό νόμισμα, είναι η γενικότερη στάση της νέας ηγεσίας που δίνει τον εθνικιστικό τόνο για στροφή μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα και την παγκοσμιοποίηση.
Θετική επίδραση
Η ενεργός παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα τα προηγούμενα χρόνια σε συνομιλίες για θέματα που απασχολούσαν αποκλειστικά την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, δεν ασκούσε απλώς μια θετική επίδραση προς την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωσης. Με όχημα το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι αμερικανικές παρεμβάσεις ήταν πολλές φορές καθοριστικές για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη συνοχή της Ενωσης. Η απουσία αυτής της πρακτικής-πραγματιστικής πολιτικής στην εποχή Τραμπ και η αντικατάστασή της από μια εκ πεποιθήσεως φονταμενταλιστική αμερικανοκεντρική λογική, δημιουργούν στην Ευρώπη μια κατάσταση βαθιάς αβεβαιότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που τα ανοιχτά μέτωπα ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή είναι πολλά και οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι ορατές. Είτε ο Τεντ Μάλοχ αναλάβει τα καθήκοντα που λέγεται είτε όχι, ο τραμπισμός θα αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις στην ΕΕ, χωρίς η κατεύθυνση που θα έχουν αυτές να είναι ξεκάθαρη. Πολλοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η Ενωση θα ισχυροποιηθεί εξαιτίας της υπαρξιακής απειλής που αποτελεί γι’ αυτήν ο Τραμπ, άλλοι βέβαια μιλούν για πιο σκοτεινά σενάρια.
«Αγκάθι» ο Σουλτς

Στο στόχαστρο του Τεντ Μάλοχ βρέθηκε προσφάτως ο Μάρτιν Σουλτς, καθώς σε συνέντευξή του τόνισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία μπορεί να γίνουν χειρότερες απ' ό,τι σήμερα εάν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κερδίσουν οι Σοσιαλιστές.
«Αγκάθι» ο Σουλτς Στο στόχαστρο του Τεντ Μάλοχ βρέθηκε προσφάτως ο Μάρτιν Σουλτς, καθώς σε συνέντευξή του τόνισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία μπορεί να γίνουν χειρότερες απ' ό,τι σήμερα εάν
Ενισχύεται ο ανταγωνισμός
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός των ΗΠΑ, όπως αυτός έχει εκφραστεί από την κυβέρνηση Τραμπ, δεν θα οδηγήσει σε μια ομαλή συνεργασία με την ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το πιθανότερο αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται από τις ΗΠΑ θα είναι ένας εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δηλώσεις εναντίον των πολιτικών του Τραμπ από Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ υπογραμμίζουν αυτήν τη δύσκολη σχέση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos