Βόμβα Τραμπ για Παλαιστινιακό: Υπέρ μιας λύσης δύο κρατών

16 Φεβρουαρίου 2017 16:40

Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη θέση της υπέρ μιας λύσης δύο κρατών, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Τραμπ - Νετανιάχου


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, βρήκε τον χώρο να αναπτύξει τη δική του ρητορική λέγοντας φυσικά ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφαλείας δυτικά του Ιορδάνη»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, βρήκε τον χώρο να αναπτύξει τη δική του ρητορική λέγοντας φυσικά ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο α

Τη μια «βόμβα» μετά την άλλη εξαπολύει η κυβέρνηση Τραμπ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η νέα αμερικανική ηγεσία, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μιας λύσης δύο κρατών για το Παλαιστινιακό.
Παρά τις προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας προσέγγισης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για τις επαφές του παραιτηθέντος συμβούλου Εθνικής Ασφάλειάς του, Μάικ Φλιν, υποστήριξε με τον γνωστό του τρόπο: «Εξετάζω τη λύση των δύο κρατών αλλά και του ενός και μου αρέσει αυτή που αρέσει και στις δύο πλευρές, είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό που αρέσει και στους δυο». Μεταξύ άλλων ο νέος πλανητάρχης επανέφερε το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ λέγοντας «θα ήθελα πολύ να το δω να γίνεται και το εξετάζουμε πάρα πολύ δυνατά, με μεγάλο ενδιαφέρον, μεγάλο ενδιαφέρον, πιστέψτε με. Θα δούμε τι θα γίνει». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο τέταρτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται τις ΗΠΑ του Τραμπ, βρήκε τον χώρο να αναπτύξει τη δική του ρητορική λέγοντας φυσικά ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφαλείας δυτικά του Ιορδάνη».
Οσον αφορά στο θέμα της λύσης των δύο κρατών, είπε: «Περισσότερο από μια αντιμετώπιση του προβλήματος με χαρακτηρισμούς, προτιμώ μια λύση με ουσία». Λίγο νωρίτερα, όταν είχε γίνει γνωστό το ενδεχόμενο ο Τραμπ να τηρήσει αυτήν τη στάση για το Παλαιστινιακό, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να σταθεί δίπλα στους Παλαιστινίους και είχε υποστηρίξει ότι η προσπάθεια υπονόμευσης της λύσης των δύο κρατών δεν είναι αστείο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το θέμα του Ιράν, με τον Τραμπ να υπόσχεται ότι θα κάνει πολλά περισσότερα από την επιβολή κυρώσεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο προσπαθώντας να συμπήξει μια συμμαχία τους με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν!

Η συμμαχία μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχει ως πρότυπο το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι χώρες-μέλη θα εντείνουν τη συνεργασία τους στο θέμα των πληροφοριών.
Μέτωπα
Πέραν όμως του Μεσανατολικού, η κυβέρνηση του Τραμπ έφερε χάος και σε άλλα δύο μέτωπα. Αυτό των σχέσεων με τη Ρωσία και αυτό των σχέσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Βόμβα Τραμπ για Παλαιστινιακό: Υπέρ μιας λύσης δύο κρατών
Οσον αφορά στο θέμα των αμερικανορωσικών σχέσεων κι ενώ οι εξελίξεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο με τον Φλιν τρέχουν, ο Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι σήμερα θα συναντηθούν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον στη Βόνη, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών της G20, αλλά και ότι αντίστοιχη συνάντηση θα έχουν στο Αζερμπαϊτζάν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Ρώσος ομόλογός του Βαλέρι Γκερασίμοφ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΤΙΣ
Aμφιλεγόμενη ήταν και η στάση που τήρησε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας του Τραμπ, Τζέιμς Μάτις, καθώς από τη μια χαρακτήρισε τη Συμμαχία θεμέλιο λίθο για τις ΗΠΑ, όμως την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι σύμμαχοι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε και οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι τόσο θετικές στο να τους υποστηρίξουν!

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos