Εξέγερση Μπλερ κατά του Brexit

19 Φεβρουαρίου 2017 14:47

Σε «εξέγερση» κάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, για να πείσουν τους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη και να ανατρέψουν το Brexit.


Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση ο Μπλερ ζήτησε, με ομιλία του χθες, να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος
Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση ο Μπλερ ζήτησε, με ομιλία του χθες, να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος
Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου ο Μπλερ ζήτησε, με ομιλία του χθες στη φιλοευρωπαϊκή οργάνωση «Open Britain», να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο «Brexit με κάθε κόστος».
«Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit. Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα, είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη. Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν», δήλωσε.

Ο Μπλερ είπε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν αρνητικές για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Προειδοποίησε επίσης ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έξοδο της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο: «Η πιθανότητα διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τώρα πάλι στο τραπέζι, αλλά αυτήν τη φορά σε ένα πλαίσιο πολύ πιο αξιόπιστο για τα επιχειρήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας».

Οταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: «Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν «όχι») αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση».
Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε το Εργατικό Κόμμα, λέγοντας πως η «αποδυνάμωση του Εργατικού Κόμματος διευκόλυνε το Brexit» και συνέχισε πως «πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα εκτείνεται εκτός κομματικών γραμμών και να επινοήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας».
Ωστόσο, απέφυγε να αποσαφηνίσει κατά πόσο θέλει να συστήσει έναν νέο φιλοευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό.
Οι απόψεις του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε στείλει τελεσίγραφο στους βουλευτές και στους «σκιώδεις» υπουργούς του να σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και να υπερψηφίσουν τον «οδικό χάρτη» της πρωθυπουργού για την έξοδο. Ωστόσο 51 βουλευτές εναντιώθηκαν στην κομματική γραμμή, ενώ τέσσερα μέλη του «σκιώδους» υπουργικού συμβουλίου έχουν παραιτηθεί επειδή διαφωνούν με τον Κόρμπιν.
Γιούνκερ

Κι ενώ στη Βρετανία ξιφουλκούν για το Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προχώρησε στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για το Brexit. Δεν «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε μέσα σε 24 μήνες να ξεκαθαρίσουμε τους διακανονισμούς για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και να σφυρηλατήσουμε την όλη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής ηπείρου», είπε σε ομιλία του στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν τουλάχιστον 20.000 νόμοι προτού μπορέσει η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε ότι η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ενώ ανήκει ακόμα στην ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Μάρτιο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, που μπορεί να κάνουν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Αισιοδοξία από Bloomberg για την εκτός ΕΕ Βρετανία

Ωφέλιμο για τη Βρετανία θα αποβεί το Brexit, εκτιμάει ο οικονομικός αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Τζέιμι Μάρεϊ.
Προσβλέποντας στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και σε καλύτερες εξελίξεις στο δημογραφικό της, που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα και να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία θα αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Μάρεϊ, η οικονομία της Βρετανίας θα σημειώσει αρχικά επιβράδυνση εξαιτίας του Brexit, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να περιορίζεται στο 1,3% το 2018. Στη συνέχεια, όμως, θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως τουλάχιστον του 2%, αφήνοντας πίσω τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία έως το 2027, «των οποίων οι ρυθμοί ανάπτυξης πρόκειται να επιβραδυνθούν». Δικαιολογεί την πρόβλεψή του επικαλούμενος τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη, που, όπως τονίζει, «θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή της».
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του για την πορεία της Βρετανίας εκτός ΕΕ, ο Μάρεϊ εκτιμά πως το 2021 η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 2% μικρότερη απ’ ό,τι αν παρέμενε εντός ΕΕ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos