Μέρκελ και... Τραμπ περιόρισαν το ακροδεξιό AfD

23 Φεβρουαρίου 2017 14:46

Αποτελούσε μέχρι πρότινος έναν πραγματικό «πονοκέφαλο» για την Ανγκελα Μέρκελ, που όμως πλέον το μεγαλύτερό της πρόβλημα ακούει στο όνομα Μάρτιν Σουλτς.


Το λαϊκιστικό, ακροδεξιό AfD ακολουθεί φθίνουσα πορεία και σε αυτό, πέρα από τις παγκόσμιες εξελίξεις, έχει παίξει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η καγκελάριος πρόλαβε να του στερήσει τη βασική του ατζέντα, δηλαδή τη μεταναστευτική πολιτική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) εξακολουθούσε να έχει καλές δημοσκοπικές επιδόσεις με 12%, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τα ποσοστά του είχαν μειωθεί στο 10% και χθες σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του RTL του έδιναν μόλις 8%. Για την καθοδική πορεία του ακροδεξιού κόμματος ευθύνονται αρκετοί παράγοντες. Κατ' αρχάς οι εσωκομματικές διενέξεις και κατά δεύτερον η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που λειτουργεί αντίστροφα στους Γερμανούς ψηφοφόρους απ' ό,τι σε άλλες χώρες, καθώς η Γερμανία έχει πίσω της την πικρή εμπειρία από την άνοδο του εθνικισμού και του αυταρχισμού.

Τον καθοριστικότερο ρόλο, όμως, φαίνεται ότι διαδραμάτισε η δραματική στροφή της Μέρκελ στο Μεταναστευτικό, που δεν αφήνει πλέον περιθώρια στο AfD να διαμαρτυρηθεί για την «επέλαση» των προσφύγων.
Την ίδια ώρα που δημοσιοποιούνταν η δημοσκόπηση με τα χαμηλά ποσοστά του AfD, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωνε ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για σκληρότερη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις απελάσεις όσων αιτούντων άσυλο έχουν διαπράξει αδικήματα στη Γερμανία. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων θα μπορεί να ελέγχει και να ερευνά όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν στην κατοχή τους οι αιτούντες άσυλο, όπως τα κινητά, λάπτοπ και τάμπλετ για να συλλέξουν στοιχεία για την ταυτότητά τους και τυχόν διασυνδέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τι προβλέπεται
Επιπλέον, προβλέπεται η σύλληψη αλλοδαπών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τρίτων ή για την εσωτερική ασφάλεια. Η απόφαση αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μέρκελ στην επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά και υιοθετήθηκε χωρίς πολλές αντιδράσεις, ενώ στο παρελθόν είχαν υπάρξει αρκετές τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την παραβατικότητα των μεταναστών και προσφύγων. Ακόμη, βάσει της νέας νομοθεσίας, διευκολύνονται οι απελάσεις και γίνεται αυστηρή «διαλογή» όσων κρίνεται ότι έχουν δικαίωμα σε προστασία από τη Γερμανία, επειδή κινδυνεύουν εάν επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η Μέρκελ άλλωστε έχει αλλάξει πολύ από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν είχε αποφασίσει να επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία των χιλιάδων προσφύγων που ήταν εγκλωβισμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης. Τότε είχε πει στους Γερμανούς πολίτες «θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση». Υπό την πίεση, όμως, του AfD αλλά και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που αμφισβητούσαν ευθέως τη μεταναστευτική της πολιτική, η Γερμανίδα καγκελάριος ακολουθεί πλέον η ίδια μια πολύ πιο συντηρητική τακτική.

Ευρωπαϊκή συμφωνία
Μόλις πριν από λίγο καιρό υπέγραψε στη Μάλτα την ευρωπαϊκή συμφωνία που προβλέπει ότι θα εμποδίζεται η πρόσβαση προσφύγων από τη Λιβύη να φτάνουν μέσω Μεσογείου στην Ευρώπη. Υπόσχεται γρήγορες απελάσεις, συζητά ακόμη και πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Χριστιανοκοινωνιστών και εκείνη προέβαλε σθεναρή αντίσταση.
Η λογική που ακολουθεί πλέον η Μέρκελ θυμίζει τη δήλωση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ: «Η καρδιά μας είναι μεγάλη, αλλά οι δυνατότητές μας περιορισμένες».

Αυτή η τακτική φαίνεται ότι επιδρά άκρως καθησυχαστικά στους Γερμανούς ψηφοφόρους, που δεν βρίσκουν πια λόγο να δείχνουν την προτίμησή τους σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, το οποίο φέρει έντονα ακροδεξιά χαρακτηριστικά όπως το AfD.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos