Χάνει την πρωτιά η Μέρκελ παρά το ρεκόρ πλεονάσματος

24 Φεβρουαρίου 2017 17:13

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει πλεόνασμα-ρεκόρ, όμως το κυβερνών CDU δεν καταφέρνει να ανακόψει την άνοδο του Μάρτιν Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών.


Σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη CDU - SPD για την πρωτιά στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς θα διεκδικήσουν την καγκελαρία. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap δίνει ποσοστό 32% στους Σοσιαλδημοκράτες έναντι 31% για τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Οι Σοσιαλδημοκράτες απέκτησαν μεγάλη ώθηση από τη στιγμή που επέλεξαν τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ως υποψήφιο καγκελάριο. Η αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 11%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 8% και η Αριστερά του Die Linke 7%. Και όλα αυτά παρόλο που η γερμανική οικονομία καλπάζει.

Προπομπός ανάπτυξης
Το Βερολίνο ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ για το 2016 χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση, καθώς και στις χαμηλές δαπάνες για το χρέος, δημιουργώντας τις συνθήκες για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2017, η οποία στηρίζεται επίσης στις υψηλότερες δαπάνες του δημόσιου τομέα και των νοικοκυριών. Το γερμανικό κράτος καταγράφει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια, το οποίο αυξήθηκε στα 23,7 δισ. ευρώ το 2016, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990.
Ετσι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» σε μια εποχή που οι Αρχές εργάζονται για την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 ήταν ο υψηλότερος εδώ και μισή δεκαετία και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι οι δαπάνες νοικοκυριών και κρατικών φορέων θα αποτελέσουν φέτος βασικό παράγοντα για την αύξηση του ΑΕΠ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos