Αρχίζει ο πόλεμος Κομισιόν – Google - H Ευρωπαϊκή ένωση κατηγορεί την google

16 Απριλίου 2015 10:54

Επειτα από έρευνα πέντε ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον κολοσσό της Google ότι εξαπατά καταναλωτές και ανταγωνιστές, διαστρεβλώνοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο προς όφελος των δικών της υπηρεσιών αγορών, Google Shopping.


Επιπλέον, όπως ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέθ Βεστάγκερ, θα ξεκινήσει και νέα έρευνα σχετικά με το Android, το λειτουργικό σύστημα της Google, το οποίο έχει ευρεία χρήση στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες πλέον σταδιακά μετατοπίζονται από την αναζήτηση στο Ιντερνετ στις εφαρμογές των κινητών. Με το Android ο αμερικανικός κολοσσός προσπαθεί να διατηρήσει τη ροή εσόδων από τις ηλεκτρονικές διαφημίσεις σε ποικίλες κινητές συσκευές.

 

Κατά την κ. Βεστάγκερ, η Google, η οποία δεσπόζει στην παγκόσμια αγορά μηχανών αναζήτησης, έχει δώσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις δικές της υπηρεσίες αγορών (κλείσιμο ξενοδοχείων, αεροπορικά εισιτήρια, ρολόγια κ.ά.) κατά παραβίαση των σχετικών νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε πρώτη φάση απεστάλη στην Google κείμενο - κατηγορητήριο από την Επιτροπή και σε αυτό έχει περιθώριο δέκα εβδομάδων να απαντήσει. «Στην εταιρεία πιθανώς να επιβληθεί πρόστιμο, εάν αποδειχθεί ότι όντως χρησιμοποίησε το σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς της στην Ευρώπη, ώστε τα τελευταία επτά χρόνια να προωθεί τη δική της υπηρεσία ηλεκτρονικών αγορών, Google Shopping, σε βάρος των ανταγωνιστικών».

Η Google αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι ειδικά το λειτουργικό της σύστημα Android, το οποίο διατίθεται δωρεάν σε μια πλειάδα φορητών συσκευών, μειώνει τις τιμές για τους καταναλωτές και αυξάνει τις επιλογές τους. Εάν αποδειχθεί πως η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε ο αμερικανικός κολοσσός θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο έως 10% των ετησίων πωλήσεών της, δηλαδή περίπου 6,2 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, όταν αποφαίνεται ότι εταιρείες καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης τους, μπορεί να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές στις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Ανάλογες αποφάσεις είχε λάβει το 2004 για τη Μicrosoft και την κατασκευάστρια επεξεργαστών Intel, το 2009. Ειδικευμένοι σε τέτοιες υποθέσεις δικηγόροι επισημαίνουν πως η υπόθεση με την Google έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα διαμορφώσει το τοπίο για τις ψηφιακές δραστηριότητες τα επόμενα χρόνια.

Τι ακριβώς ζητάει η επίτροπος

Αποπειρώμενη να διασκεδάσει τις υπόνοιες περί ευρωπαϊκού προστατευτισμού και αντιαμερικανικών αισθημάτων, η επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκρέθ Βεστάγκερ, διεμήνυσε ότι η απόφασή της να κινηθεί κατά της Google δεν έχει πολιτικό κίνητρο. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε, το 25% από τις εταιρείες οι οποίες κατήγγειλαν τις πρακτικές της Google ήταν και αυτές αμερικανικές. Η δήλωσή της αυτή απηχεί το πνεύμα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου πέρυσι, όταν ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο διάσπασης της Google. Η κ. Βεστάγκερ διασαφήνισε πως δίνεται τώρα η ευκαιρία στην Google να εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση και η υπόθεση να διευθετηθεί, εάν η ίδια θελήσει να κάνει αλλαγές στα προϊόντα της. Η αξιωματούχος προσέθεσε πως δεν επιθυμεί τον ανασχεδιασμό ιστοσελίδων, αλλά την τροποποίηση της βασικής αρχής που διέπει τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο. Εάν δεν έλθει σε συμβιβασμό με την Κομισιόν η Google, τότε θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία ίσως διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Κατά τους επικριτές της Google, η κίνηση της Κομισιόν είναι ορθή.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos