Αυξήθηκαν το 2015 οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα

08 Απριλίου 2016 09:30

Σε πορεία σύγκλισης βρίσκεται η χώρα με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) για το β΄ εξάμηνο του 2015, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας ανήλθε στο 30,8% επί του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 31,6%.


Πρώτη χώρα σε διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων ήταν η Ολλανδία (42,6%) και τελευταία η Πολωνία (18,8%). Η Ελλάδα κατετάγη στην 11η θέση με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, ξεπερνώντας την Εσθονία, την Ισπανία κ.ά. χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ&Τ, στο τέλος του 2015 οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3.440.018, σημειώνοντας αύξηση 109.875 γραμμές στη διάρκεια του εξαμήνου και αύξηση 285.000 στη διάρκεια του έτους. «Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Digital Economy and Society Index), η Ελλάδα ήδη από τα μέσα του 2015 βρισκόταν στην 11η θέση ευρυζωνικής κατάταξης ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., απέχοντας λιγότερο από 1 γραμμή ανά 100 κατοίκους από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρει η μελέτη.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη της ΕΕΤ&Τ, είναι ότι ίσως για πρώτη φορά ο ΟΤΕ κερδίζει, αντί να χάνει, μερίδιο στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Οι ευρυζωνικές γραμμές (xDSL) λιανικής του ΟΤΕ έφθασαν το 1,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (1,42 εκατ. γραμμές). Ετσι, το μερίδιό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών διαμορφώθηκε σε 43,5% αντί 42,6% που ήταν τον Ιούλιο του 2015.

Αντίθετα, παρά την αύξηση του συνολικού αριθμού των συνδέσεων, το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων μειώθηκε κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Πάντως, η χώρα υστερεί στις ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς, αφού μόλις το 5% φέρεται να προσφέρει ταχύτητες μεγαλύτερες των 30 Mbps. Aντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα (83%) των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας προσφέρει ταχύτητες από 10 έως 30 Mbps. Και φυσικά αναφερόμαστε σε ονομαστικές ταχύτητες και όχι πραγματικές, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις ονομαστικές.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos