Αύξηση στα κακόβουλα spam email, το 1ο τρίμηνο του 2016

05 Ιουνίου 2016 09:54

Δραματική αύξηση καταγράφει το επίπεδο των κακόβουλων προσπαθειών μέσω mail το 1ο τρίμηνο του 2016. Μόνο το Μάρτιο του 2016, εντοπίστηκαν διπλάσιες προσπάθειες “μόλυνσης” χρηστών μέσω κακόβουλων αρχείων που βρίσκονταν σε email, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2016.

Το spam περνά σε ένα νέο, επικίνδυνο επίπεδο, διαπιστώνει μελέτη της Kaspersky LabΑπό το 2012, το επίπεδο των μηνυμάτων spam, στο συνολικό όγκο των email, μειώνεται συνεχώς. Ωστόσο, ο όγκος των email, που περιέχουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία, έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς, το 1ο τρίμηνο του 2016, ήταν 3,3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Spam and Phishing Report” της Kaspersky Lab, το 1ο τρίμηνο του 2016 υπήρξε μια αύξηση στον όγκο των ransomware προγραμμάτων, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2016, τα οποία συχνά διαδίδονται μέσω email, περιέχοντας “μολυσμένα” συνημμένα αρχεία (π.χ. έγγραφα Word).

Ο κύριος απειλητικός φορέας σ’ αυτόν τον τομέα, κατά το 1ο τρίμηνο, ήταν το ransomware Trojan Locky, το οποίο διανέμεται μέσω email, σε διαφορετικές γλώσσες, ενώ έχει στραφεί εναντίον στόχων σε τουλάχιστον 114 χώρες. Τα email του Locky περιείχαν πλαστά στοιχεία από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εξαπατώντας τους χρήστες και εξαναγκάζοντας τους να ανοίξουν το επικίνδυνο συνημμένο αρχείο.

Εναλλακτικές
Τα ευρήματα της Kaspersky Lab δείχνουν ότι οι ψηφιακοί απατεώνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μηνύματα spam για να στοχοποιήσουν τους χρήστες του Διαδικτύου, γιατί η περιήγηση στο Διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο ασφαλής. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της εταιρείας, σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς πάροχοι προγραμμάτων περιήγησης έχουν πλέον υλοποιήσει εργαλεία ασφάλειας και anti-phishing προστασίας, καθιστώντας δυσκολότερες τις προσπάθειες των ψηφιακών εγκληματιών να διαδώσουν κακόβουλα προγράμματα μέσω “μολυσμένων” ιστοσελίδων.

Κατά το 1ο τρίμηνο του 2016, οι ψηφιακοί απατεώνες προσπάθησαν να δελεάσουν τους χρήστες, ώστε να ανοίξουν κακόβουλα αρχεία, κερδίζοντας την προσοχή τους με email σχετικά με την τρομοκρατία, ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα. “Πολλές χώρες έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα αυτό να έχει γίνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέμα για τα spam email”, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Προσθέτουν δε ότι μερικοί απατεώνες προσπάθησαν να πείσουν τους παραλήπτες ότι το αρχείο, που επισυνάπτεται στο spam email, περιείχε μια νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές, η οποία θα μπορούσε να εντοπίσει μια εκρηκτική συσκευή, μόλις εγκατασταθεί. Το email τόνιζε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακαλύψει αυτήν την τεχνολογία και ότι ήταν αρκετά απλή και προσιτή.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το spam περνά σε ένα νέο, επικίνδυνο επίπεδο, καταλήγει η Kaspersky Lab

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos