Ρομπότ-βοηθός για ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή

08 Φεβρουαρίου 2017 12:09

Βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες των ηλικιωμένων με ήπια νοητική διαταραχή υπόσχεται ένα ρομπότ οικιακός βοηθός που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RAMCIP, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ (Horizon2020).

Το ρομπότ αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί και αφού αξιολογηθεί στο πλαίσιο δύο πιλοτικών εφαρμογών, που θα αναπτυχθούν στην Πολωνία και την Ισπανία, προβλέπεται να είναι έτοιμο στην οριστική του μορφή τον Σεπτέμβριο, καθώς το έργο ολοκληρώνεται στον Δεκέμβριο του 2017, ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δημήτριος Τζοβάρας.

«Στόχος του έργου RAMCIP είναι να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό οικιακό βοηθό, ικανό να παρέχει προνοητική και ταυτόχρονα διακριτική βοήθεια στην οικιακή καθημερινότητα ηλικιωμένων ατόμων, με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ) και άνοια ώστε να ενισχύσει αποφασιστικά την ανεξάρτητη διαβίωση και την ποιότητα ζωής του χρήστη του.

Αντί να έχει το ρόλο ενός υπάκουου υπηρέτη, το ρομπότ του έργου RAMCIP θα διαθέτει ανεπτυγμένες νοητικές λειτουργίες για λήψη αποφάσεων.

Το ρομπότ θα αναγνωρίζει από μόνο του το πότε και πώς πρέπει να επέμβει ώστε να βοηθήσει με βέλτιστο τρόπο, στη βάση εξελιγμένων μεθόδων μοντελοποίησης και παρακολούθησης του χρήστη και του περιβάλλοντος οικιακού του χώρου.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι το ρομπότ να βοηθά στην εξάσκηση των φυσικών και νοητικών ικανοτήτων του χρήστη του, μέσα από την ίδια του τη συμπεριφορά, διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην παροχή βοήθειας μέσω ρομποτικών χειρισμών και την παρακίνηση του χρήστη για δράση», επισήμανε ο κ. Τζοβάρας.

Το έργο παρουσιάζεται από τον ερευνητικό συνεργάτη στο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, Δημήτριο Γιακουμή, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Συγγενών Διαταραχών, που διεξάγεται από τις 2 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του κ. Γιακουμή: «Τα σενάρια χρήσης του ρομποτικού συστήματος RAMCIP εστιάζουν στην παρακολούθηση και υποστήριξη της δραστηριότητας του μαγειρέματος, του φαγητού αλλά και της κατανάλωσης υγρών, της δραστηριότητας λήψης φαρμακευτικών αγωγών, αλλά και στην παροχή βοήθειας σε περίπτωση αναγνώρισης πτώσης του ηλικιωμένου, καθώς και στην αναγνώριση αντικειμένων που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε πτώση, όπως για παράδειγμα αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα.

Κοινός τόπος στην πλειονότητα των παραπάνω σεναρίων είναι η αναγνώριση ανωμαλιών στη συμπεριφορά του ατόμου και η προνοητική αλλά και διακριτική παρέμβαση του ρομπότ ώστε να βοηθήσει όταν χρειάζεται.

Επιπρόσθετα, τα σενάρια χρήσης περιλαμβάνουν αναγνώριση των συναισθημάτων του χρήστη και αντίστοιχες μεταβολές στη συμπεριφορά του ρομποτικού συστήματος, με στόχο την επαγωγή θετικών συναισθημάτων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για απομακρυσμένη επικοινωνία του χρήστη με συγγενείς και φίλους μέσω του ρομπότ.

Ακόμη, τα σενάρια χρήσης περιλαμβάνουν νοητικά παιχνίδια, τα οποία παρέχονται στον ηλικιωμένο μέσα από το ίδιο το ρομπότ».

Δεδομένης της δυνατότητας του ρομπότ RAMCIP να παρέχει αλληλεπίδραση ανθρώπου – μηχανής, μέσα από μια εξελιγμένη οθόνη αφής, τα νοητικά παιχνίδια του αντίστοιχου σεναρίου χρήσης περιλαμβάνουν εξελιγμένες τρισδιάστατες εφαρμογές, οι οποίες εστιάζουν στην προσομοίωση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως ψώνια σε εικονικό σουπερμάρκετ, αλλά και διεξαγωγή μαγειρέματος, περιποίησης κήπου, εικονικό πλυντήριο, καθώς και αναζήτηση/ταξινόμηση βιβλίων σε εικονική βιβλιοθήκη.

Η τελική έκδοση του ρομπότ RAMCIP αναμένεται να περιλαμβάνει και επιπρόσθετα νοητικά παιχνίδια, όπως παζλ που χορηγούνται συχνά σε φυσική μορφή σε ηλικιωμένους με ΗΝΔ.

Σαν αποτέλεσμα, τα σενάρια χρήσης που υποστηρίζονται από το ρομπότ RAMCIP αποσκοπούν όχι μόνο στην υποστήριξη του ηλικιωμένου με ΗΝΔ στις καθημερινές του, οικιακές δραστηριότητες, αλλά και στην εξάσκηση των νοητικών του λειτουργιών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Το έργο RAMCIP δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια του χρήστη, αλλά και του ρομπότ, ενώ μέσα από ασφαλείς και επιδέξιους χειρισμούς εξετάζονται νέες μέθοδοι για παροχή βοήθειας μέσα από τη φυσική αλληλεπίδραση και επαφή του ρομπότ με το χρήστη.

www.techit.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos