Πρόσκληση ΝΟΔΕ Κυκλάδων για Εθελοντική Αιμοδοσία

12 Ιουνίου 2016 19:54

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια επί της ουσίας προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Με 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα - από τα 6 λίτρα που διαθέτει -, ο αιμοδότης δίνει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού του στην κυριολεξία για να βοηθήσει το σημερινό ή αυριανό πάσχοντα συνάνθρωπό του. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα ανέρχονται σε 750.000 μονάδες το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του 2014. Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους αρρώστους, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματίας απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.

Τακτικοί αιμοδότες είναι μόνο το 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδας και επειδή οι αυξημένες ανάγκες δεν καλύπτονται πλήρως η χώρα αναγκάζεται να εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, γεγονός οικονομικά ασύμφορο. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας θα πρέπει το 10% του πληθυσμού να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα, οι συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες να είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο του πληθυσμού και να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές το χρόνο.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «Το αίμα μας ενώνει » - «Blood connects us all».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του πολιτικού μας οργανισμού, προσκαλούμε τους πολίτες των Κυκλάδων, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων να στηρίξουν την εθελοντική αιμοδοσία και να προσφέρουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί αίμα, το οποίο θα διατεθεί στα κατά τόπους νοσοκομεία του νομού, ως μια μικρή συμβολή στο τεράστιο έργο τους.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους κ. Γαβιώτη Κ. (6932480913) και κ. Παγώνη Α. (6937040506).

Για την ΝΟΔΕ Κυκλάδων

Κωνσταντίνος Γιαβιώτης
Πρόεδρος

Ανδρέας Παγώνης
Υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos