Άνω Σύρος: Εκεί όπου η μεσαιωνική γοητεία παντρεύεται με την κυκλαδίτικη γραφικότητα… (Βίντεο)

22 Νοεμβρίου 2016 18:19

Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζη, απλώνεται αμφιθεατρικά η Άνω Σύρος, ο μαγευτικός καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός –κάστρο που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας και αποτελεί ένα από τα γραφικότερα στολίδια της Σύρου.

Στενά δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, κατάλευκα, λαϊκής αρχιτεκτονικής κυκλαδίτικα σπίτια με χρωματιστές λεπτομέρειες, αυλές πνιγμένες στα λουλούδια, χιλιάδες σκαλοπάτια που οδηγούν ψηλά, εκεί όπου δεσπόζει η Μητρόπολη των καθολικών, ο Καθεδρικός ναός του Αγ. Γεωργίου, συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Σύρου.

Η Άνω Σύρος ή Απάνω Χώρα όπως αποκαλείται διαφορετικά, βρίσκεται βορειοδυτικά της Ερμούπολης και απέχει τρία περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι. Φορτωμένη με μνήμες αιώνων, συμπυκνώνει ένα σπουδαίο κομμάτι συριανής πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας.

Είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Σύρου και χάρη σ΄ αυτή την ιστορικότητα οφείλει το σπάνιο αυθεντικό της χρώμα. Καθολικά μοναστήρια, πολλές εκκλησίες και μουσεία, κοσμούν τη γενέτειρα σπουδαίων ανωσυριανών, όπως ο φιλόσοφος της αρχαιότητας Φερεκύδης και ο σκαπανέας της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής, ο μουσικοσυνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

Η Άνω Σύρος προσφέρεται σίγουρα για ήσυχη περιπατητική περιήγηση. Ανακαλύψτε την μπαίνοντας από τις σωζόμενες παλαιές πύλες της και ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου της για να θαυμάσετε την εξαιρετική θέα προς την Ερμούπολη, τα γύρω νησιά και το πέλαγος. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει, σίγουρα θα σας μαγέψει!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos