Η Τσικνοπέμπτη είναι εδώ! Κρεατοφαγία, παρέα, γλέντι, χορός και δρώμενα λίγο πριν τη Σαρακοστή!

16 Φεβρουαρίου 2017 17:41

Η γευστικότερη Πέμπτη της χρονιάς έφθασε!


Η λεγόμενη Τσικνοπέμπτη, τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, την αποκαλούμενη Κρεατινή, σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη των Αποκριάτικων εκδηλώσεων και εθίμων με τον πιο απολαυστικό τρόπο!

Σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, το κρέας έχει την τιμητική του και αποτελεί το κυριότερο έδεσμα το ψήσιμο του οποίου, γεμίζει με μυρωδάτη «τσίκνα» τον αέρα!
Ψησταριές και σούβλες με όλων των ειδών τα κρέατα παίρνουν «φωτιά» και αν σε αυτό προστεθεί η καλή διάθεση, το κρασί και η παρέα, το «τσίκνισμα» μετατρέπεται σε αφορμή για πλούσιο φαγοπότι και γλέντι, συνοδεία μουσικής και γιατί όχι χορού!

Το ιστορικό έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, απαντάται συχνά στην πλούσια λαογραφική παράδοση του ελληνικού χώρου και η παραδοσιακή κρεατοφαγία της ημέρας συνοδεύεται από ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα, καρναβαλικές εκδηλώσεις, σατυρικά μασκαρέματα, αστεία και διασκεδαστικές ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική αγροτική ζωή.

Ο απόηχός τους φθάνει ως τις μέρες μας και αν και το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν έχει κατά πολύ εκλείψει, το παραδοσιακό «τσίκνισμα» παραμένει και σήμερα ζωντανό όπως προστάζει το έθιμο, με την ατμόσφαιρα να «θολώνει» σε πόλεις και χωριά από την «τσίκνα» και τις απανταχού παρέες να γιορτάζουν και να γλεντούν με αποκριάτικη διάθεση στην πιο ευφάνταστη γιορτή του χρόνου!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos