Μύκονος: «Πολιτικές Ανάπτυξης κρουαζιέρας και marquee προορισμοί: προοπτικές και απειλές»

04 Δεκεμβρίου 2014 21:10

Ξεκίνησε στη Μύκονο, υπό την αιγίδα του Δήμου, το Σεμινάριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Πολιτικές Ανάπτυξης κρουαζιέρας και marquee προορισμοί: προοπτικές και απειλές».

Το σεμινάριο έχει διάρκεια από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου ως την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου και στοχεύει στην επιμόρφωση των πολιτών, των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, σε θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης προορισμών, της Νησιωτικής Ανάπτυξης, του Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα καθώς και στις διαδικασίες σχεδιασμού πολιτικών και λήψης αποφάσεων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τα θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο είναι η γαλάζια ανάπτυξη & η στρατηγική για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας, η φέρουσα ικανότητα των προορισμών και ειδικότερα της Μυκόνου, η διαμόρφωση πολιτικών και η λήψη αποφάσεων, ο συμμετοχικός σχεδιασμός, οι τεχνολογίες συνεργατικής λήψης αποφάσεων και τέλος η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επίσης μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία οι εισηγητές συλλέγουν στοιχεία και καταγράφουν τη σημερινή πραγματικότητα στη Μύκονο αναδεικνύοντας όχι μόνο τον ποσοτικό αλλά και τον ποιοτικό χαρακτήρα των συνεπειών και επιπτώσεων του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί. Οι συμμετέχοντες επωφελούνται όχι μόνο από την ενημέρωση σχετικά με την κρουαζιέρα σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και με στοιχεία σχετικά με την παρούσα κατάσταση στους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας. Επιπλέον, μέσω εργασιών και πρακτικών που πραγματοποιούνται στο σεμινάριο, ο κάθε συμμετέχων παραθέτει στοιχεία που έχει καταγράψει από το δικό του πόστο, τα οποία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συλλέξει, θα επεξεργαστεί και θα διαθέσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσω μιας μελέτης, με στόχο την εκμετάλλευσή τους για τη δημιουργία ή την αναθεώρηση της στρατηγικής του νησιού σχετικά με τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, κατά την έναρξη του σεμιναρίου, σημείωσε στην εισήγησή του ότι «Η κρουαζιέρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου όγκου του τουρισμού που κάθε χρόνο συγκεντρώνεται στη Μύκονο και στηρίζει το νησί ακόμα και σε μήνες όπου τα κύματα από τα υπόλοιπα είδη τουρισμού έχουν κοπάσει, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Αν και όλοι νιώθουμε ότι η κρουαζιέρα ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητας μας τις ημέρες του καλοκαιριού, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι ένα ιδιαίτερο είδος τουρισμού που συνεχώς αναπτύσσεται, είναι απρόβλεπτο και έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με την χώρα προέλευσης του και την εποχή που καταφθάνει στο νησί». Και τόνισε ότι ο Δήμος Μυκόνου αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντοτε αρωγοί τέτοιων δραστηριοτήτων.

Οι διοργανωτές του σεμιναρίου ευχαρίστησαν τον Δήμο και ιδιαίτερα τον κύριο Κουκά τόσο για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση του σεμιναρίου, για την θετική διάθεση απέναντι στην συγκεκριμένη πρακτική και τα αποτελέσματά της, όσο και για τη συμμετοχή του στις διαδικασίες και τις δύο πρώτες ημέρες του σεμιναρίου.

Στο σεμινάριο έχουν εγγραφεί, παρίστανται και συμμετέχουν στις διαδικασίες ενεργά η Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού, Αθλητικού, Κοινωνικού Οργανισμού «Γ. Αξιώτης», Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής Τουρισμού, του Λαογραφικού Μουσείου, του Συλλόγου Λεμβούχων, ξεναγοί, επιχειρηματίες και πολίτες του νησιού.

Οι εισηγητές του σεμιναρίου είναι η κα Μαρία Λεκάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κος Πέτρος Καβάσαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κος Γιώργος Καραμανώλης, CIO and co-founder of Crowdpolicy, ο κος Μανώλης Σοφιανόπουλος, Ερευνητής στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κα Ευαγγελία Στεφανιδάκη, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos