Γ. Χατζημάρκος για τον νέο Προϋπολογισμό της Περιφέρειας:

28 Νοεμβρίου 2015 02:38

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2015, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2016, καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα - Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Προϋπολογισμός, ο οποίος είναι πλήρως ισοσκελισμένος, ανέρχεται σε 84.776.662,80 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

 

Έξοδα

Δωδεκάνησα: 51.593.321,55 ευρώ

Κυκλάδες: 33.183.301,25 ευρώ

Σύνολο: 84.776.662,80 ευρώ

Έσοδα

Σύνολο εσόδων: 42.442.740,76 ευρώ

Ταμειακό
Υπόλοιπο: 42.333.882,04 ευρώ

Σύνολο: 84.776.662,80 ευρώ

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και ανέρχεται σε 63.092.022,47ευρώ.
Ειδικότερα:

Δωδεκάνησα: 46.886.187,49 ευρώ

Κυκλάδες: 16.205.834,98 ευρώ

Σύνολο: 63.092.022,47 ευρώ

Η μισθοδοσία του προσωπικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 10.263.190,88 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 11.421.449,45
ευρώ, διατίθενται στις λειτουργικές δαπάνες.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του περιέγραψε το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτούργησε τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια, μέσα σε συνθήκες ρευστότητας, αβεβαιότητας και αγωνίας, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, των capital controls αλλά και οξύτατων και δυσεπίλυτων προβλημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί η Περιφέρεια, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό των 62 εκατ. ευρώ που προέκυψε στο κλείσιμο του ΕΣΠΑ για την ΠΝΑΙ, μετά από τις αποφάσεις που από κοινού έλαβαν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνθήκες αυτές, όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, δεν επιτρέπουν, εξ' αντικειμένου, στον προϋπολογισμό να λάβει τη χροιά ενός
πολιτικού κειμένου που θα αποτυπώνει το πολιτικό πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν καταθέσαμε τα όπλα. Αντιθέτως. Στηρίξαμε τον τόπο μας με όλες μας τις δυνάμεις. Κάναμε σύνθημά μας το "πολιτική χωρίς χρήματα". Γυρίσαμε πίσω, εκεί που γεννιέται η πολιτική. Και απαντήσαμε στην πρόκληση, θέτοντας ως προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα τον τουρισμό. Την μόνη δραστηριότητα όπου δεν θα διανοείτο κανείς να επενδύσει σε ένα τόσο δύσκολο και δυσμενές περιβάλλον. Εμείς τολμήσαμε. Με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και με σχέδιο, επικεντρωθήκαμε στον τουρισμό και "σώθηκε η παρτίδα" για τα νησιά μας. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος και για το 2016. Ο τουρισμός θα στηριχθεί πάση θυσία, μέσα από ένα σχέδιο τριετούς ορίζοντα, που θα παρουσιαστεί τοπικά και πανελλαδικά και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις αρχές του 2016» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην διαφάνεια και στην χρηστή διαχείριση με την οποία λειτούργησε ο περιφερειακή αρχή τον πρώτο χρόνο των
καθηκόντων της, έκανε ο κ. Χατζημάρκος και τόνισε ότι οι δυο – τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις που παρέκκλιναν από αυτή τη βασική αρχή, απομονώθηκαν άμεσα, παρότι αυτό απαιτούσε ακρωτηριασμό της παράταξης. «Εμείς το σταματήσαμε, από εμάς μπήκε το μαχαίρι. Για μας δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή συμψηφισμών. Καμία συζήτηση σε θέματα ηθικής τάξεως. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 συντάχθηκε μέσα σε κλίμα εχθρικό για την αυτοδιοίκηση και λόγω της υποχρηματοδότησής της . Απαντώντας σε τοποθετήσεις συμβούλων παρατάξεων της μειοψηφίας για την ανάγκη διεκδίκησης επιπλέον πόρων, ο Αντιπεριφερειάρχης επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι «λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προτάσεις που καταθέτουμε ώστε οι όποιοι πόροι κατευθυνθούν στην
αυτοδιοίκηση να μην είναι προϊόν πρόσθετης φορολόγησης των πολιτών»

Το προϋπολογισμό έτους 2016 της Περιφέρειας καταψήφισαν ο Μπενέτος Σπύρου, επικεφαλής της παράταξης «Νησιώτικη Ανατροπή» καθώς και οι Μαρία Χατζηγιάννη και Βαγγέλης Σιγάλας από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos