Αντί να κάνει την αυτοκριτική της η ΝΔ, συνεχίζει τις καταστροφολογικές προφητείες. Απέτυχε ως κυβέρνηση και τώρα αποτυγχάνει και ως αντιπολίτευση

09 Δεκεμβρίου 2016 16:18

Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν μια επιτυχία για την κυβέρνηση, γιατί για πρώτη φορά θεσπίζονται συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση του μακροχρόνιου χρέους του EFSM, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο 1,5% και οι χρηματοδοτικές δαπάνες θα είναι κάτω από το 15% για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Και πρόσθεσε: «Απέναντι σε αυτήν την επιτυχία η Αντιπολίτευση αντί να κάνει την αυτοκριτική της, καθώς δεν είχε καταφέρει τίποτα, παρά μόνο μια υπόσχεση στο Eurogroup του τέλους του 2012, συνεχίζει τις καταστροφολογικές προφητείες».

Τόνισε ότι απέναντι σ' αυτές τις προφητείες η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την πραγματικότητα και στοιχεία. Τα στοιχεία λένε: Α) το δεύτερο εξάμηνο του 2016 καταγράφεται ανάπτυξη αντί για ύφεση. Β) τα έσοδα μετά το εντεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2016, είναι παραπάνω κατά 2,4 δισεκατομμύρια. Γ) το πλεόνασμα του 2016 είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν κατά 0,5% του ΑΕΠ και δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικού πλεονάσματος.

Το ύστατο επιχείρημα της ΝΔ ότι η παρούσα κυβέρνηση τώρα φτάνει εκεί που η προηγούμενη βρισκόταν στο τέλος του 2014, ουσιαστικά δεν αναφέρει ότι η ΝΔ έφερε τις εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα και όχι τον Μάρτιο του 2015 -γιατί οι προεδρικές εκλογές έπρεπε να γίνουν Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015. Η ΝΔ τις έφερε τον Δεκέμβριο του 2014- γιατί ακριβώς ήξερε ότι, επειδή δεν είχε κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, είχε δυο επιλογές. Ή να πάρει σκληρά μέτρα για να κλείσει την αξιολόγηση, που ενόψει εκλογών δεν την συνέφερε ή να υπογράψει η ΝΔ το τρίτο μνημόνιο, με σκληρότερα μέτρα απ' αυτά που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, που και πάλι δεν την συνέφερε, ενόψει εκλογών.

Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντ' αυτού τι κάνατε; Αποδράσατε, βγήκε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε στα αποθεματικά των ταμείων λεφτά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κύριοι της Αντιπολίτευσης, παραδεχθείτε ότι αποτύχατε ως Κυβέρνηση. Φέρατε τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Τώρα αποτυγχάνετε και ως Αντιπολίτευση. Δεν έχετε επιχειρήματα. Τα μόνα επιχειρήματά σας είναι η καταστροφολογία.

Εμείς υποστηρίζουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα προβλέπει δημοσιονομική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελειών. Η μεν δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη επιβεβαιώνονται από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, όπως επενδύσεις, εξαγωγές, πλεόνασμα, έσοδα, η δε δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελειών υπηρετείται από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, όπως κατευθύνεται από την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης με κονδύλι 760 εκατομμυρίων, με 300 εκατομμύρια επιπλέον από τους προϋπολογισμούς υγείας, πρόνοιας και παιδείας, με 100 εκατομμύρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ψηφίσαμε πέρυσι και αφορά το 25% των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνησή μας έχει χαράξει έναν οδικό χάρτη μετά τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015. Υλοποιήσαμε δυο δύσκολους προϋπολογισμούς, του 2015 και του 2016. Προχωρήσαμε στην ψήφιση σειράς νομοθετημάτων με θετικά κυρίως χαρακτηριστικά. Ψηφίσαμε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση-τομή για να μπορούν οι επόμενες γενιές να παίρνουν αξιοπρεπή σύνταξη.

Αρχίσαμε την ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, με προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα νησιά. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έγινε ΕΚΑΒ στη Σύρο. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης λειτούργησε, ενώ ήταν έτοιμο να πουληθεί σε ιδιώτες.

Ξεκινήσαμε τη μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ανοίξαμε για πρώτη φορά τα σχολεία με βιβλία και σχεδόν πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.

Αντιμετωπίσαμε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το προσφυγικό-μεταναστευτικό με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Ξεκινήσαμε τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τώρα θα αρχίσει η υλοποίησή της.

Δρομολογήσαμε τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Ξεκινήσαμε και δρομολογήσαμε την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση και η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει οσονούπω. Στρίβουμε το τιμόνι της χώρας από την ύφεση στην ανάπτυξη και παρά τις καταστροφολογίες, στο τέλος του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια. Χτυπάμε τις παθογένειες που δημιουργήσατε και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Με την ελπίδα της ορατής πλέον ανάκαμψης και ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2018 αυτή η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα φοροελαφρύνσεων, υλοποιώντας την επιλογή της δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Τέλος, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο και η απεργία στηρίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης έναντι των δανειστών αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο κάλεσε την ΝΔ να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί με τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και την απόκρουση των ομαδικών απολύσεων. Αναφορικά με την απεργία της ΠΝΟ, τόνισε ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας των ναυτικών και ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε την ΠΝΟ να προσέλθει σε διάλογο για επίλυση των όποιων ζητημάτων. Ανέφερε επίσης ότι τα νησιά έχουν εντελώς αποκοπεί από την ηπειρωτική χώρα και ήδη το κοινωνικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Απευθυνόμενος δε στους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην ΝΔ τους ρώτησε εάν είχαν επιδείξει την ίδια ευαισθησία όταν ψηφίστηκε η διάταξη για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό με νομοσχέδιο του Μ. Βαρβιτσιώτη, όπως και για τη διάταξη για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που προωθούσαν οι εφοπλιστές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos