Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής-Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

11 Ιουνίου 2015 19:31

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας θα πλημμυρίσει από νότες και ρυθμούς για μιαν ολόκληρη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 14 έως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 (εκτός Τρίτης).


Καταξιωμένοι, αλλά και νεαροί, μουσικοί και οργανοπαίχτες, από την Τήνο και τη Σύρο, θα προσφέρουν μουσικές εκπλήξεις στο κοινό που θα περιηγείται τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Στις απρόσμενες για τους επισκέπτες μελωδικές στιγμές, συμμετέχουν: το ντουέτο ANiMA των Ann Pujolas-Φωσκόλου και Μαργαρίτας Σαλταμανίκα (Δευτέρα), ο Ιάκωβος Σκαλκώτος και ο Αργύρης Ξυπολιτίδης (Τετάρτη), ο Γιάννης Μιχαήλ, η Ελένη Μπαΐλη και ο Γιώργος Βίδος (Πέμπτη), ο Θωμάς Αλβέρτης (Παρασκευή), ο Σοφοκλής Κοσκινάς (Σάββατο).
Ξεχωριστό τόνο στο πρόγραμμα θα δώσει, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ώρα 19:00, η παρουσίαση του παιδικού εργαστηρίου μουσικοκινητικής αγωγής, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μουσείο. Με αφορμή τη λήξη του κύκλου μαθημάτων, τα παιδιά που συμμετείχαν, ηλικίας 4-12 ετών, θα επιδείξουν τη δουλειά τους με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική, σε διδασκαλία-επιμέλεια Ελένης Μπαΐλη.
Η μουσική γιορτή θα κορυφωθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου, ώρα 21:00, οπότε τη σκυτάλη θα πάρει η Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Έπειτα από το περσινό ελπιδοφόρο ξεκίνημά της, η Ορχήστρα επιστρέφει για να παρουσιάσει τον καινούργιο θεματικό κύκλο που ετοίμασε, αφιερωμένο στο «Ρεμπέτικο». Γραμμένο για τις ανάγκες της ομότιτλης -και μετέπειτα βραβευμένης- ταινίας του Κώστα Φέρρη, «Ρεμπέτικο» (1983), αποτελεί κορυφαίο έργο της συνεργασίας του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Νίκο Γκάτσο. Έχοντας ήδη διαμορφώσει κώδικες συνεργασίας από παλαιότερα, συνθέτης και στιχουργός ακολούθησαν το σενάριο της ταινίας και δημιούργησαν, με ευθύβολο ποιητικό λόγο, πλούσιο σε πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, το δικό τους «μουσικό σενάριο», εμπνευσμένο από τους δρόμους των ρεμπέτικων τραγουδιών.
Η Ορχήστρα θα θυμίσει σπουδαία τραγούδια που γοητεύουν μέχρι σήμερα, όπως «Μάνα μου Ελλάς», «Τα παιδιά της Άμυνας», «Στου Θωμά», «Καίγομαι, καίγομαι», «Μπουρνοβαλιά», «Το δίχτυ», «Στην Αμφιάλη», «Το Πρακτορείο».
Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία της η συγγραφέας Αγαθή Δημητρούκα, κληρονόμος και διαχειρίστρια του έργου του Νίκου Γκάτσου.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ευχαριστεί θερμά τον Σταύρο Ξαρχάκο, την Αγαθή Δημητρούκα, καθώς και τον μουσικό εκδοτικό οίκο Seed Point Music Publishing, για την πολύτιμη συμβολή τους στην οργάνωση της συναυλίας.

 

Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας
Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 από ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στην Τήνο και αγαπούν τη μουσική. Στο φετινό σχήμα συμμετέχουν οι: Αντώνης Αλβέρτης (κιθάρα), Κωνσταντίνος Βιδάλης (μπουζούκι), Στέλλα Δελατόλα (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Δεσύπρης (μπουζούκι), Δημήτρης Καραγιώργης (κιθάρα), Γιάννης Κουσουνάδης (κλαρίνο), Κωνσταντίνος Κώστας (ακορντεόν), Γιάννη Μιχαήλ (λαούτο), Ελένη Μπαΐλη (κρουστά, τραγούδι), Αργύρης Ξυπολιτίδης (κιθάρα), Στάθης Πολυκανδρίτης (τραγούδι), Ειρήνη Ράλλη (μπαγλαμάς, τραγούδι), Ιάκωβος Σκαλκώτος (μπουζούκι).
Η καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία της Ορχήστρας ανήκει στην Ελένη Μπαΐλη, ενώ τη γενική διεύθυνση έχει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos