Μπουρλότο η Νάουσα της Πάρου… στη Δεύτερη Ανάσταση! (Βίντεο)

13 Απριλίου 2015 16:14

Ανήμερα του Πάσχα στη Νάουσα της Πάρου διατηρείται ένα έθιμο χρόνων.

Το απόγευμα ξεκινάει από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας συνοδεία πλήθους κόσμου, η οποία διέρχεται από τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.
Στη διάρκεια της πορείας της η εικόνα περνάει από το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Ο πολύς κόσμος που βρίσκεται μαζεμένος παρακολουθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας την ώρα που φθάνει στην πλατεία να σταματά γιατί τότε αρχίζουν τα βαρελότα να πέφτουν βροχή.
Η Λιτανεία περιμένει για αρκετά λεπτά έως ότου οι «μπουρλοτιέρηδες» αποφασίσουν να επιτρέψουν στην πομπή να διέλθει από την πλατεία.

'Όταν τελικά ξεκινήσει και πάλι η πομπή, εντός της πλατείας, τότε οι «μπουρλοτιέρηδες» ξαναπιάνουν «δουλειά» και η Νάουσα παίρνει «φωτιά» από τον καταιγισμό των βαρελότων.
Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από τους θρυλικούς μπουρλοτιέρηδες της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο στη συνέχεια διατήρησαν οι μαρμαράδες της Πάρου για να διασωθεί και να φθάσει μέχρι τις μέρες μας όπου κάθε χρόνο λαμβάνει χώρο στην κεντρική πλατεία της Νάουσας ανήμερα Πάσχα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών του νησιού.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos