Το Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου "Σκόπας ο Πάριος" τοποθετείται για την εκδήλωση της «ρεβυθάδας την Μ. Παρασκευή»

21 Απριλίου 2015 17:38

Θέλουμε να εκφράσουμε τη πικρία και τη λύπη μας για τα υπερβολικά επικριτικά σχόλια που έγιναν από μέρος των συγχωριανών μας το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της απόφασής μας να μην πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση της «ρεβιθάδας της Μ. Παρασκευής».

Ακούστηκαν σχόλια υπερβολικά και ως προς την ένταση και ως προς το περιεχόμενο τους με πολλές ανακρίβειες και με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Για αυτό τον λόγο λοιπόν αισθανόμαστε την ανάγκη να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση πρώτα απ' όλα ιστορικά.

Ανατρέχοντας αρχικά στα αρχεία του συλλόγου, σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά συναντάμε στο βιβλίο εσόδων-εξόδων έξοδα για την εκδήλωση αυτή στις 31.03.1999, ενώ στα πρακτικά αναφέρεται πρώτη φορά στην 97η πράξη στις 15.04.2000. Αυτό προς απάντηση όσων ισχυρίζονται ότι οργανώνεται από τον σύλλογο πάνω από 30 χρόνια και άλλων που επιμένουν για πάνω από δύο δεκαετίες. Επομένως ο ορισμός έθιμο όπως το χαρακτηρίζουν δεν ισχύει. Ενώ ο ορισμός «εκδήλωση για συχώριο των ψυχών» ακούγεται τουλάχιστον περίεργος!

Ανατρέχοντας επίσης στο καταστατικό του συλλόγου δεν αναφέρεται πουθενά ότι σκοπός του συλλόγου είναι να κάνει συνεχώς «φαγοπότια» με έξοδα που ανέρχονται στα 1500-2000 ευρώ. Έξοδα που κάποτε κάλυπτε η ΚΔΕΠΑΠ δηλαδή όλοι εμείς. όμως τώρα τι γίνεται; Πέρυσι για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε όλη η επιχορήγηση του συλλόγου για την συγκεκριμένη εκδήλωση και χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως η έγκριση του υπόλοιπου συμβουλίου από τον τότε πρόεδρο.
Ο σημαντικότερος προβληματισμός μας όμως είναι ότι ένας σύλλογος που εκ των πραγμάτων αποτελεί φορέα πολιτισμού καταλήγει να μεταδίδει λανθασμένα μηνύματα στους νέους ανθρώπους και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που λάβαμε στο facebook από συγχωριανή μας ότι κακώς καταργήσαμε το έθιμο αυτό γιατί ήταν ωραίο και είχε «πλάκα»!

Μία άλλη κύρια επιχειρηματολογία υπέρ της εκδήλωσης είναι πως είχε οικονομικό περιεχόμενο αφού τα πάντα δικαιολογούνται αυτή την Ιερή ημέρα προκειμένου «να 'χει κάνα έσοδο ο σύλλογος».
Είναι απόλυτα σεβαστό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αντιμετωπίζει την ημέρα αυτή με τον δικό του τρόπο και τα προσωπικά του πιστεύω. Για έναν σύλλογο όμως δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται τον όρο Μεγάλη Παρασκευή αγνοώντας εσκεμμένα την παράδοση της ημέρας και βαφτίζοντάς την ανάλογα με τα κέφια του. Τι εντύπωση θα έκανε για παράδειγμα ένας σύλλογος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων, εάν οργάνωνε εκδήλωση με αρνάκια στη σούβλα;;
Το κείμενο με το οποίο μοιραστήκαμε όλους αυτούς τους προβληματισμούς μας σχετικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση (το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου και στο Psts.gr) φαίνεται πως δεν βοήθησε τους υποστηρικτές της να δουν και την άλλη πλευρά του θέματος.

Δεν βοήθησε και η συμπεριφορά του παραιτηθέντος προέδρου του συλλόγου μας, Ιωσήφ Καλπάκογλου, που εκμεταλλευόμενος την κατάργηση του δήθεν «παλαιού εθίμου», μας κατηγόρησε απροκάλυπτα προσπαθώντας μάλιστα να προκαλέσει την παραίτησή μας. Σε απάντηση στον υπαινιγμό ότι δεν λειτουργούμε δημοκρατικά θα θέλαμε να απαντήσουμε τα εξής: Πράγματι φέτος δεν καλέσαμε γενική συνέλευση για το θέμα αυτό γεγονός που προκάλεσε και την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου όπως υποστήριξε. Σας υπενθυμίζουμε όμως ότι πέρυσι πριν από το Πάσχα καλέσαμε Γ.Σ. και η ανταπόκριση από τη μεριά των μελών μας ήταν πολύ μικρή για να παρθεί απόφαση για την κατάργηση ή μη της ρεβιθάδας. ¨Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε απλά να μην γίνει κανένα είδος διαφήμισης ώστε να πέσουν οι τόνοι της εκδήλωσης. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. δεν έγινε σεβαστή από τον τότε πρόεδρο ο οποίος διαφήμισε το γεγονός σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, στο ραδιόφωνο, αλλά και με αφίσες.

Ύστερα λοιπόν από τα παραπάνω γεγονότα, ναι φέτος δεν θεωρήσαμε απαραίτητο να επαναλάβουμε γενική συνέλευση εφόσον η περσινή αποχή ήταν ένδειξη του ελάχιστου ενδιαφέροντος για το θέμα. Και αν αυτό θεωρείται αντιδημοκρατικό τότε αξίζει να αναφερθούμε και σε μια δεύτερη πρωτοβουλία του πρώην προέδρου όπου αμέσως μετά την παραίτησή του και πριν αυτή γίνει αποδεκτή, θεώρησε σωστό να κλείσει την ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου υποστηρίζοντας πως εφόσον ήταν και ο "δημιουργός" της έχει κάθε δικαίωμα.

Ως Δ.Σ. του συλλόγου, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συγχωριανούς μας ότι ένας από τους σκοπούς μας είναι η προσέλκυση επισκεπτών στο χωριό μας για να γνωρίσουν την ομορφιά του και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη προγραμματίσει αρκετές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι (συμπεριλαμβανομένης της διήμερης εκδήλωσης για τη ρεβιθάδα) και εργαζόμαστε σκληρά αψηφώντας τον κόπο μας και έχοντας τη βοήθεια πολλών συγχωριανών μας, τους οποίους ευχαριστούμε.

Τέλος επειδή πιστεύουμε στην διατήρηση της ηρεμίας και της ομόνοιας στο χωριό, θεωρήσαμε σωστό να κρατηθούμε μακριά από τις αντιπαραθέσεις προκειμένου να «αποδείξουμε» το δίκιο μας. Κάποιοι δεν το σεβάστηκαν, το θεώρησαν αδυναμία μας και το εκμεταλλεύτηκαν με σκοπό την προσωπική τους προβολή. Τους ευχαριστούμε.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος»

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos