Ημερίδα για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Τουρισμό στην Πάρο (Βίντεο)

10 Μαϊος 2015 13:43

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/5, στην αίθουσα του Αρχιλόχου στην Παροικία, μια σπουδαία ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από το Perantinos Travel and Tourism σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην ημερίδα «1ο Αειφόρος Πάρος Forum" με θεματολογία «Αειφόρος Ανάπτυξη και Τουρισμός», συμμετείχαν με εισηγήσεις και ομιλίες ειδικοί επιστήμονες, με εμπειρία πάνω στα ζητήματα της αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίοι κατέθεσαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του παριανού κοινού για προβλήματα που απασχολούν το νησί της Πάρου προτείνοντας παράλληλα λύσεις για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κατατεθούν προτάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης του νησιού, η ημερίδα διαφώτισε το κοινό για το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα πρέπει να αναζητηθεί για την Πάρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος και ο Έπαρχος κ. Μπιζάς ενώ εισαγωγική ομιλία πάνω στο πλαίσιο της ανάλυσης της σημερινής πραγματικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Πάρου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χ. Μαρτίνο, σύμβουλο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Κατόπιν, η κα Χ. Ευθυμιάτου μίλησε για το φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια, ο αρχαιολόγος κ. Γ. Κουράγιος για την αρχαιολογική κληρονομιά της Πάρου, της Αντιπάρου και του Δεσποτικού ως μέσων για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, ο αρχιτέκτονας κ. Γ. Κουζούμης για την αρχιτεκτονική και οικιστική ανάπτυξη και ο κ. Δ. Σταυράκης για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αειφορία.

Στη συνέχεια, διεξήχθη συζήτηση περί των βέλτιστων πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης με συντονίστρια την κα Ε. Παπαζώη. Στην ενότητα αυτή μίλησε ο κ. Π. Νικολαίδης σχετικά με την καινοτόμο ανάδειξη της Πάρου μέσα από το μοναδικό της περιβάλλον και τον πολιτισμό, ο Δρ. Ι. Πούλιος σχετικά με την διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την αειφόρο ανάπτυξη, ο κ. Γ. Πίττας για τον γαστρονομικό τουρισμό και τα τοπικά δίκτυα, η κα Έ. Συμεωνίδου για τον βιώσιμο τουρισμό, ο κ. Κ.Κομνηνός για τον τοπικό βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό, και ο κ. Μ. Ιατρίδης για τις επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών.

Στη θεματική ενότητα με τίτλο «Το στοίχημα της αειφόρου ανάπτυξης για την Πάρο» μίλησαν με συντονιστή τον Δρ. Ι. Πούλιο, η κα Ε. Παπαζώη, η κα Μ. Καρφή, η κα Σ. Φυρογένη – Αντιπαριώτη, ο κ. Μ. Ιατρίδης, ο κ. Π. Νικολαίδης και ο κ. Χ. Μαρτίνος.

Οι τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και των μη ειδικών στην ημερίδα, ήταν πράγματι ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές για το νέο τουριστικό μοντέλο που θα πρέπει να αναπτυχθεί στην Πάρο με άξονα την αειφόρο ανάπτυξη. Η συμμετοχή του κοινού ήταν έντονη και πολλοί συμπολίτες μας κατέθεσαν ερωτήματα και προτάσεις παρεμβαίνοντας στον διάλογο που αφορούσε την αειφορία και το μέλλον της Πάρου.

Καταληκτικά, θα λέγαμε ότι το συμπέρασμα που διεξήχθη από την ημερίδα ήταν ο κεφαλαιώδης ρόλος που διαδραματίζει τελικά η κάθε τοπική κοινωνία στη συμμετοχή, διαχείριση και προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής της κληρονομιάς καθώς σχετίζεται με τις αξίες της ίδιας της κοινωνίας. Επομένως, ο δρόμος προς την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη διέρχεται μέσα από την κοινωνική και ειδικότερα την ατομική ευθύνη. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθηθεί λόγω των διεθνών αλλαγών και της κρίσης, θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ποιότητα, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις ατομικές και κοινωνικές αξίες.
Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τους ομιλητές, άλλες επιλογές τουριστικής ανάπτυξης στο σήμερα, πέρα από την αντικατάσταση του παλαιού μοντέλου και την υιοθέτηση της ανάπτυξης στη βάση της αειφορίας.

Τέλος κλείνοντας την ημερίδα η κ. Αθηνά Περαντίνου δήλωσε ευχαριστημένη για την επιτυχή έκβαση της ημερίδας και ευχήθηκε του χρόνου στο 2ο φόρουμ για την αειφορία να υπάρξουν ακόμα περισσότερες συμμετοχές.











Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos