Η Θαυματουργή Παναγιά της Πάρου «ταξιδεύει» στον Πειραιά (Φωτό + Βίντεο)

16 Οκτωβρίου 2016 16:28

Με ευλαβικό σεβασμό, ευσεβή συγκίνηση, μεγαλοπρέπεια και τιμές αρχηγού κράτους, αναχώρησε το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου, με κανονιοφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, η οποία θα εκτεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου Πειραιά έως τις 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα επιστρέψει και πάλι στην Πάρο.

Πλήθος παριανών πιστών και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συνόδευσαν κατόπιν παράκλησης και δέησης προς στη Θεοτόκο, την λιτανευτική πομπή αναχώρησης της εικόνας, λίγο πριν την επιβίβασή της στο πολεμικό πλοίο.

Στην άκρως σεβάσμια ατμόσφαιρα της στιγμής, δεκάδες αλιευτικά σκάφη παρέμειναν γύρω από το πολεμικό πλοίο, το καράβι της γραμμής σφύριζε πανηγυρικά αναμένοντας την αναχώρηση της εικόνας, ενώ εκατοντάδες κόσμου την αποχαιρετούσαν με κατανυκτική συγκίνηση.

Η λιτανευτική πομπή που κατέληξε στο λιμάνι της Παροικίας ξεκίνησε φυσικά από την εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Μια εκκλησία, ιερό κόσμημα της Πάρου, του Αιγαίου, της Ελλάδας αλλά κυρίως της απανταχού ορθοδοξίας καθώς αποτελεί τον παλαιότερο σωζόμενο ορθόδοξο ναό αφιερωμένο στην Θεοτόκο, ο οποίος αδιάλειπτα, εδώ και δεκαεπτά αιώνες, αγκαλιάζει τις προσευχές των πιστών του. Στο εικονοστάσιό του, φέρεται η ομώνυμη εικόνα της Παναγιάς της Πάρου, της Εκατονταπυλιανής, το αμύθητης πνευματικής αξίας και παρηγορίας πολυτιμότατο στολίδι του νησιού, το οποίο αποτελεί εξαίρετο δείγμα θρησκευτικής τέχνης που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.


Η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, στην οποία απεικονίζεται η Θεοτόκος βρεφοκρατούσα, καλύπτεται από σπάνιας τέχνης επαργύρωση και κοσμείται από λίγες πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια.

Έχει μεταφερθεί εκτός Πάρου για προσκυνηματικούς λόγους, άλλη μια φορά και συγκεκριμένα το 1994, στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης.

Η Ιερή εικόνα θα γίνει δεκτή, με τις δέουσες τιμές, το απόγευμα της Κυριακής, στο λιμάνι του Πειραιά, όπως αρμόζει στην Κυρά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, στη δεύτερη σε σπουδαιότητα προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων, στην πάνσεπτη Παναγιά του νησιού της Πάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos