Συνεδρίαση της κοινής επιτροπής εποπτείας της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΝΑ, του ΤΕΙ Κρήτης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου»

22 Νοεμβρίου 2015 21:45

Σας γνωρίζουμε ότι στις 18 Νοεμβρίου 2015, στο γραφείο του Έπαρχου Πάρου, της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, έγινε η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Εποπτείας του έργου εφαρμοσμένης έρευνας << Διατήρηση και αξιολόγηση αυτοχθόνων οινοποιήσιμων ποικιλιών της Πάρου και Αντιπάρου με δημιουργία πιλοτικού αμπελώνα>>.

Το παραπάνω έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με Φορείς Συνεργαζόμενος Φορέας ) και Φορέα Χρήστη τον Α.Σ. Πάρου. εκτέλεσης το ΤΕΙ Κρήτης ( Συντονιστής Φορέας ) και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (

 

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο 'Επαρχος Πάρου κ. Κων/νος Μπιζάς, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων κ. Γεώργιος Παγανέλης, ο Υπάλληλος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Πάρου κ. Παρασκευάς Ακάλεστος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου κ. Νικόλαος Τσιγώνιας, ο Τεχνολόγος Γεωπόνος του Α.Σ. Πάρου κ. Βασίλης Τσιγώνιας, η Καθηγήτρια του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Δρ. Γ. Γραμματικάκη και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Απόστολος Αυγελής .

Οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του έργου , Καθηγήτρια Δρ. Γ. Γραμματικάκη και Δρ Α. Αυγελής παρουσίασαν την τελική έκθεση εντύπως και
ηλεκτρονικά.

Στην Τελική Έκθεση Πεπραγμένων του Έργου παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα κατά Φάση και έτος με έμφαση στις δυνατότητες τελικής αξιοποίησης των παραδοτέων.

Με την παρούσα Έκθεση οι δυο υπογράφοντες Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, ουσιαστικά παραδίδουν ένα αμπελουργικό γενετικό υλικό μοναδικό για τον ελληνικό χώρο. Εκτός της διάσωσης άγνωστων ή ελλιπώς γνωστών αυτόχθονων ποικιλιών - που αναμένουν μελλοντικά νέους «διονυσιακούς» ζηλωτές για να αναδείξουν τη γενετική ιδιαιτερότητά τους – η παράδοση μιας πλειάδας «υγιών» μητρικών πρέμνων, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό που προκαλεί και παρακαλεί να τύχει της κατάλληλης
αξιοποίησης προκειμένου να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της κυκλαδίτικης αμπελουργίας.

Με τα συγκεκριμένα παραδοτέα του Έργου, η χώρα μας αποδέχεται εν πράξει την Προστασία της Βιοποικιλότητας και στην αμπελουργία (εφαρμογή του

Πρωτόκολλου Ναγκόγια), ενώ κάνει τα πρώτα βήματα (φυτοϋγειονομικός έλεγχος) για τη δημιουργία Πιστοποιημένου Αμπελουργικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ένας σημαντικός στόχος που ως ευρωπαϊκή χώρα όφειλε από το 1995 να το είχε καθιερώσει (ΟΔΗΓΙΑ
95/44 EE).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της ερευνητικής εξαετίας παρουσιάσθηκαν στο βήμα πέντε εθνικών και δυο διεθνών Συνεδρίων.

Μετά από συζήτηση και παράθεση πληροφοριών, κυρίως για τα παραδοτέα, η Επιτροπή αποδέχτηκε την υποβληθείσα Τελική Έκθεση και έκρινε πλήρως επαρκή τα παραδοτέα και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου, οπότε ενέκρινε ομόφωνα την παραλαβή του.

Επίσης η Επιτροπή συζήτησε τρόπους της περαιτέρω αξιοποίησης και παρουσίασης του συγκεκριμένου έργου στα πλαίσια του μελλοντικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Κυκλαδίτικης Αμπελουργίας.

Με εκτίμηση

Ο Έπαρχος Πάρου

Κ. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos