Εξέταση από ΕΣΑΛ της ΜΠΕ αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας

24 Ιανουαρίου 2017 17:22

Αναγκαιότητα επίσπευσης προώθησης προς εξέταση στην Ε.Σ.Α.Λ. της Π.Π.Π.Α. και αποστολής των εκκρεμουσών γνωμοδοτήσεων για το πρώτο στάδιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου “Προγραμματικό Σχέδιο Νέου Εμπορικού Λιμένα στη Θέση Καμινάκι, Δήμου Πάρου, ν. Πάρου, Ν. Κυκλάδων”

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. 63513/09.09.2016 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου / Τμήματος Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού

Επικουρικά με το ανωτέρω σχετικό, υπενθυμίζουμε και επιβεβαιώνουμε την υψηλή αναγκαιότητα άμεσης γνωστοποίησης της γνωμοδότησης της υπηρεσίας σας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία του πρώτου σταδίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου του Νέου Εμπορικού Λιμένα, δεδομένης μάλιστα της εξάντλησης της νόμιμης προς τούτο προθεσμίας.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου εμπορικού λιμένα στην Πάρο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θεωρείται επιτακτική και αναγκαία τόσο για λόγους λειτουργικότητας όσο και για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στο λιμένα της Παροικιάς δημιουργεί προβλήματα, με σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία και προοπτική του οικισμού της Παροικιάς, αλλά και του νησιού ευρύτερα, όπως:

• σοβαρές δυσλειτουργίες στο Λιμένα Πάρου (Παροικιάς) λόγω έλλειψης κρηπιδωμάτων παραβολής και κατάλληλης προσπέλασης,
• επιβάρυνση του περιβάλλοντος της Παροικιάς κατά την φόρτωση χύδην υλικών (π.χ. μαρμαρόσκονης), ιδίως το καλοκαίρι με τους συχνούς Β. ανέμους, λόγω της άμεσης γειτνίασης του λιμένα με τον αστικό ιστό,
• επαπειλούμενοι κίνδυνοι στα λοιπά εξυπηρετούμενα σκάφη (πλοία ακτοπλοΐας, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά σκάφη / ημερόπλοια, αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής ) και στην γύρω κατοικημένη περιοχή από την εκφόρτωση καυσίμων,
• αισθητική επιβάρυνση της περιοχής του Όρμου της Παροικιάς (οικισμός, παράκτιο αστικό μέτωπο και παραλίες αναψυχής), που αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου των επισκεπτών στο νησί.

Η προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης του νέου λιμένα στη θέση Καμινάκι του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας του Δήμου Πάρου προκρίνεται ως καταλληλότερη, δεδομένου ότι η αρχικά επιλεγείσα θέση Μώλος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου Δήμου Πάρου βρίσκεται πλέον εντός υγροτοπικού συστήματος ενταγμένου στην κατηγορία των Μικρών Νησιωτικών Υγροβιοτόπων με κωδικό Y422PAR004 (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012).

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι πρόσφατα έγινε, με ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου, η προβλεπόμενη αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή του έργου από συνεργείο της αρμόδιας εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων, και έχει εκδοθεί η σχετική θετική γνωμοδότηση (αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΕΑ/141193/84370/3295/23.12.14).

Η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς & Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει επίσης διατυπώσει θετική γνωμοδότηση (έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΜΝΤΕΑΑΣΕΚ/5223/18.10.2016) καθότι δεν εντοπίζονται στην περιοχή του έργου ακίνητα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία.

Παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Πάρου                                  Ο Πρόεδρος του
                                                            Δημ. Λιμενικού Ταμείου Πάρου- Αντιπάρου

Μάρκος Ι. Κωβαίος                                  Σταύρος Καραχάλιος

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos