Αναγκαιότητα επίσπευσης προώθησης προς εξέταση στην Ε.Σ.Α.Λ. των προτεινόμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Παροικίας, Νήσου Πάρου για τη προώθηση αδειοδότησης του έργου κατασκευής Νέων Αιθουσών Αναμονής του Λιμένα»

28 Ιανουαρίου 2017 07:34

Με το ανωτέρω σχετικό αιτηθήκαμε τις ενέργειές σας για την έγκριση από την Ε.Σ.Α.Λ. των προτεινόμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (Χ.Ζ.Λ.) Παροικίας, Νήσου Πάρου, Νομού Κυκλάδων (ΦΕΚ ΑΑΠ 167/17.08.2015), σύμφωνα με την Απόφαση 78/2015 (αρ. πρωτ. 1273/ 16.10.2015) της 13ης/2015 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου.

Η ανωτέρω έγκριση της ΕΣΑΛ είναι απαραίτητη για την προώθηση ωρίμανσης και αδειοδότησης του έργου “Κατασκευή Νέων Αιθουσών Αναμονής Επιβατών και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Κεντρικού Λιμένα Παροικίας”, για το οποίο έχουν ήδη παραληφθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου η προκαταρκτική μελέτη, η προμελέτη και η οριστική μελέτη.

Με το ανωτέρω έργο προβλέπονται:
- Κατασκευή Λιμενικού Επιβατικού Σταθμού, αποτελούμενου από δύο (2) αίθουσες αναμονής επιβατών (μία αίθουσα σε καθεμία προβλήτα του λιμένα) -κτήρια συνολικής επιφάνειας 460 τ.μ. με διαδρόμους εισόδου, χώρους φύλαξης αποσκευών, χώρους υγιεινής, φυλάκια για τη λιμενική αρχή και τους λιμενεργάτες, και από ημιυπαίθριους χώρους αναμονής συνολικής επιφάνειας 205 τ.μ.
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του λιμένα (διαγραμμίσεις, περιφράξεις, πεζοδρόμια, φωτισμός κλπ.), με βάση μελέτη κυκλοφοριακής οργάνωσης του χώρου και των προσβάσεων.

Το έργο είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνει δυνατή -με τη δημιουργία του προβλεπόμενου επιβατικού λιμενικού σταθμού και της κυκλοφοριακής οργάνωσης του χώρου- η καθαίρεση των παλαιών στεγάστρων αναμονής επιβατών, τα οποία δεν παρέχουν στοιχειώδη εξυπηρέτηση και προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες αλλά και η δυνατότητα εύρυθμης οργάνωσης και ελέγχου των ροών επιβατών και οχημάτων προς / από τα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν συχνά ταυτόχρονα (δύο ή και περισσότερα) στο Λιμένα Παροικίας.

Η διατήρηση περαιτέρω λειτουργίας των υφιστάμενων στεγάστρων (σκιαδίων) δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αισθητική και την παροχή υπηρεσιών που οφείλει να παρουσιάζει και να προσφέρει ένας λιμένας εθνικής σημασίας στο Ελληνικό Λιμενικό Σύστημα και κόμβος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), που λειτουργεί ως η βασική πύλη εισόδου / εξόδου ενός από τους βασικούς τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Πάρος.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών ΄Ορων (ΑΕΠΟ) λειτουργίας του Λιμένα Παροικίας Πάρου (αρ. πρωτ. οικ. 43724/13.09.2016 του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας / ΔΙΠΑ / Τμήμα Δ΄), περιλαμβάνεται (σημείο 12 του εδαφίου (Δ) της ΑΕΠΟ) η υποχρέωση του κυρίου του έργου για αντικατάσταση -το συντομότερο δυνατόν- των υφιστάμενων στεγάστρων αναμονής επιβατών από κλειστές αίθουσες.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι στο υπό εκπόνηση “Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Πάρου”, το Α’ Στάδιο της μελέτης του οποίου έχει υποβληθεί και παραληφθεί, γίνεται εκτενής αναφορά και περιγραφή (Τεύχος Τεχνικής Έκθεσης / 1η Αναθεώρηση Σεπτέμβριος 2016, σελ. 23, 26, 158-159, και -με ανάλυση κατά Οικοδομικό Τετράγωνο της Χ.Ζ.Λ.- σελ. 78) της πρότασης χρήσεων γης και όρων δόμησης της Χ.Ζ.Λ. Παροικίας που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ε.Σ.Α.Λ., σε σχέση μάλιστα με το προτεινόμενο έργο κατασκευής των νέων αιθουσών αναμονής επιβατών.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφορές της μελέτης του Master Plan, αλλά και τη δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση με τη δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς -παρουσία της μελετητικής ομάδας του Master Plan- στο Δημαρχείο Πάρου στις 10.01.2017, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εκ μέρους των μελετητών ή άλλων φορέων οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση στην κατατεθείσα προς έγκριση πρόταση χρήσεων γης και όρων δόμησης της Χ.Ζ.Λ. Παροικίας.

Η έγκριση από την Ε.Σ.Α.Λ. στην παρούσα φάση της ανωτέρω πρότασης χρήσεων γης και όρων δόμησης της Χ.Ζ.Λ. Παροικίας θα δώσει τη δυνατότητα υποβολής της Οριστικής Μελέτης του έργου των Νέων Αιθουσών Αναμονής Επιβατών του λιμένα για γνωμοδότηση στο αρμόδιο περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (άρθρο 21 του Ν. 4030/2011), καθώς και στις υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί εντολή εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής του έργου και σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης.

Παρακαλούμε για τη συντομότερη κατά το δυνατόν ανταπόκρισή σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Πάρου                                Ο Πρόεδρος του
                                                           Δημ. Λιμενικού Ταμείου
                                                           Πάρου-Αντιπάρου

Μάρκος Ι. Κωβαίος                                Σταύρος Καραχάλιος 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos