×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/simple_image/prodromos-revithi-29-07-17
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Άρωμα μαγειρικής και μουσικής παράδοσης στη Γιορτή του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο Πάρου! (Βίντεο + Φωτό)

30 Ιουλίου 2017 04:43

Η πρώτη μέρα της διήμερης Γιορτής του Ρεβιθιού σκόρπισε άρωμα μαγειρικής παράδοσης και νοσταλγίας ξυπνώντας μνήμες της πατροπαράδοτης γαστρονομίας της Πάρου σε όσους παριανούς ή επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν το Σάββατο 29 Ιουλίου στον Πρόδρομο Πάρου.

Πρωταγωνιστής της Γιορτής του Προδρόμου, ήταν το ρεβίθι, το ιδιαίτερης γεύσης και υφής ταπεινό όσπριο, που με τα ανάλογα υλικά και μυρωδικά αλλά και την παραδοσιακή μαγειρική σοφία των παριανών νοικοκυρών, μετατρέπεται σε απολαυστική τοπική σπεσιαλιτέ που λατρεύουν ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού.

Μεράκι χρειάζεται κατ΄αρχάς για να φτιάξει κανείς την παραδοσιακή ρεβιθάδα στο σκούνταβλο, δηλαδή στο πήλινο τσουκάλι που μπαίνει στον ξυλόφουρνο και ψήνεται όλη τη νύχτα, αργά, για να χυλώσει και να έχουμε το μελωμένο λαχταριστό αποτέλεσμα που όλοι αγαπάμε!


Την πρώτη ημέρα της Γιορτής του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο, μάθαμε πως γίνεται η προετοιμασία των υλικών της ρεβιθάδας, πως μπαίνουν τα ρεβίθια στο σκούνταβλο που σφραγίζεται με ζυμάρι ώστε να αργοψηθούν στον παραδοσιακό φούρνο του χωριού που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Παρακολουθήσαμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα στραγάλια, ο εξαιρετικός αυτός ξηρός καρπός που προέρχεται από τα ρεβίθια όταν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας.
Στην εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση του Προδρόμου με επίκεντρο το Ρεβίθι, ζωντάνεψε μοναδικά η σοφία της παριανής μαγειρικής τέχνης που παράγει εκπληκτικά πιάτα τα οποία όσο απλά κι αν φαίνονται, κλείνουν μέσα τους το μεράκι και την επιδεξιότητα που ολόκληρες γενιές αποκόμισαν στο βάθος του χρόνου. Τότε, που με λίγα απλά υλικά της γης ή της θάλασσας έπρεπε να τραφούν οικογένειες, θρεπτικά και νόστιμα!

Η παριανή ρεβιθάδα και άλλα τοπικά εδέσματα της Πάρου όπως οι ρεβιθοκεφτέδες, αποτελούν μέρος της γνήσιας ταυτότητας του γαστρονομικού πολιτισμού της Πάρου τα οποία μαγειρεύονται έως τις μέρες με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο!

Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου στον Πρόδρομο, στο πλαίσιο της Γιορτής, ο καταξιωμένος παριανός αγγειοπλάστης κ. Σ. Γκίκας έπλασε σε ζωντανή επίδειξη της τέχνης του τον πήλινο παριανό σκούνταβλο ενώ το βράδυ, η πρώτη μέρα της εκδήλωσης, δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί, με νότες παράδοσης.

Μια μουσική περιπλάνηση στα χνάρια του παριανού τοπικού μουσικού πολιτισμού, έζησαν οι παρευρισκόμενοι, όταν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες με τσαμπούνες, τουμπάκια και λύρα περιδιάβηκαν τα στενά γραφικά σοκάκια του Προδρόμου χαρίζοντας σκοπούς που μάγεψαν τον κόσμο με την αυθεντικότητάς τους!
{gallery}prodromos-revithi-29-07-17{/gallery}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos