Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νορβηγία: Θαμμένη στο χιόνι η χώρα, σκάβουν για να μπουν στα σπίτια τους

06 Ιανουαρίου 2024 14:16

Στους -31,1 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο ενώ στο κέντρο της πόλης τα θερμόμετρα έδειξαν -21,5 βαθμούς Κελσίου- Στους -44 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στη Φινλανδία

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολικές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 25 ετών, τους -44,3 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται χθες στο Ενοντέκιο, στο φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας.

Στη νότια Νορβηγία, η έντονη χιονόπτωση έχει δυσκολέψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο Γκρίμσταντ, 275 χιλιόμετρα νότια του Όσλο, τα σχολεία έκλεισαν την Πέμπτη και ο δήμος εργάζεται για να καθαρίσει το χιόνι μακριά από οίκους ευγηρίας.

«Δεν είναι δυνατό να δεις την πόρτα. Αυτό είναι απολύτως τρελό», είπε η Έλεν Μπρούνμποργκ, διευθύντρια στο γυμνάσιο του Γκρίμσταντ, στον τηλεοπτικό σταθμό NRK , όταν φτυάριζε το χιόνι αναζητώντας την είσοδο του προσωπικού στο σχολείο της. «Υπάρχει τουλάχιστον 1 μέτρο χιόνι», είπε.

Οι αρχές ζήτησαν από τους αυτοκινητιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία για τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι καθαρίζουν σωρούς χιονιού.

Για πρώτη φορά σήμερα η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου, με -31,1 βαθμούς να καταγράφονται στο Μπγέρνχολτ, βόρεια της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο σε μετεωρολογικό σταθμό της κοινότητας αυτής. Η υψηλότερη θερμοκρασία εκεί τις τελευταίες 24 ώρες ήταν -21,9 βαθμοί Κελσίου.

Λίγο πριν τις 10:00 ώρα Ελλάδας η θερμοκρασία στο Μπγέρνχολτείχε φτάσει τους -29 βαθμούς Κελσίου, όμως η αίσθηση ήταν -37 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο yr.no. «Η νύχτα που περάσαμε ήταν πιθανόν πιο κρύα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε", δήλωσε ο Μάρτιν Γκράνεροντ του μετεωρολογικού ινστιτούτου μιλώντας τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NRK ενώ στο κέντρο του Όσλο η θερμοκρασία τη νύχτα έπεσε στους -21,5 βαθμούς Κελσίου.

«Η τελευταία φορά που είχαμε -20 στο Όσλο ήταν το 2010», δήλωσε ο Martin Granerød, μετεωρολόγος στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Στην περιοχή του Finnmark στον Αρκτικό Κύκλο στη βόρεια Νορβηγία σημειώθηκε θερμοκρασία -35 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Τετάρτης

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα