Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρτσουλιόνις: «Κάποιοι Ελληνες μας πρόσφεραν χρήματα για να χάσουμε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ το 1987»

02 Μαϊος 2021 22:15

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις προχώρησε σε «αποκαλύψεις» όσον αφορά τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987, λέγοντας ότι κάποιοι Έλληνες επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τους παίκτες της τότε ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα, ο 56χρονος πλέον θρυλικός γκαρντ της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα της Λιθουανίας, με πλούσια καριέρα στο NBA, ανέφερε με δηλώσεις του στο περιοδικό «SkyHook» πως μερικοί Έλληνες προσπάθησαν να δωροδοκήσουν παίκτες της ΕΣΣΔ προσφέροντάς τους χρήματα πριν από τον αγώνα, ωστόσο κανείς παίκτες δεν δέχθηκε την προσφορά. Μάλιστα, τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αποσυντόνισε πλήρως την ομάδα του, γνωρίζοντας στη συνέχεια την ήττα στον τελικό.

«Κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανένας μας δεν τα δέχτηκε. Ωστόσο, η πράξη από μόνη της γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος. Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρτσουλιόνις.

 Απάντηση Φασούλα σε Μαρτσουλιόνις
Ο Παναγιώτης Φασούλας σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου, τονίζοντας πως δεν περίμενε ποτέ ότι ένας αθλητής του δικού του βεληνεκούς θα είχε τόσα συμπλέγματα.

Οι δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις προκάλεσαν πολλές συζητήσεις τις τελευταίες ώρες. Η μεγάλη δόξα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μέλος της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του '80 ανέφερε πως «κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας»

Τα σχόλια αυτά δεν έμειναν αναπάντητα, με τον Παναγιώτη Φασούλα να κάνει λόγο για μικροψυχία αλλά και συμπλέγματα από την πλευρά του παλαίμαχου άσου.

Στη δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ ανέφερε: «Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ.

Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το '87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως «ντοπαρισμένους». Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας «Μαυριτανοί» για την Εθνική μας ομάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το '89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

 Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.

Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.

Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Παναγιώτης Φασούλας» 

Ο τελικός με την ΕΣΣΔ
Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, όταν η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην ιστορία της, κάνοντας όλους τους Ελληνες να πανηγυρίζουν ξέφρενα.

Η νίκη ήρθε μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/spor/martsoylionis-kapoioi-ellines-mas-edinan-hrimata-gia-na-hasoyme-ston-teliko-toy-eyrompasket

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr