Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To σχέδιο της Γαλλίας για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα

05 Αυγούστου 2022 19:30

Μετά την ταραγμένη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα, η Ligue 1 επανεκκινεί με την ελπίδα να περιοριστούν τα έντονα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Το LFP, η αρμόδια διοργανώτρια αρχή για το ποδόσφαιρο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πατάξει τη βία με πειθαρχικά μέτρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά από αυτό οι Γάλλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα με στόχο την πρόληψη της βίας: «Πρέπει να βγάλουμε τους εγκληματίες από τα γήπεδα», όπως είπε ο Vincent Labrune, πρόεδρος της LFP, στα τέλη Ιουνίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Γαλλικής Ομοσπονδίας (FFF).

Η βούληση της Λίγκας είναι να ανακτήσει τον έλεγχο της ασφάλειας του πρωταθλήματος. Στις αρχές Ιουνίου, το LFP είχε ήδη ξεκινήσει μια έρευνα με τον διορισμό του ποινικολόγου Alain Bauer, υπεύθυνου για μια έκθεση σχετικά με τα έκτροπα των οπαδών της περασμένης σεζόν. Τα συμπεράσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Ένα πρωτόκολλο για ριψοκίνδυνους αγώνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το LFP έχει εφαρμόσει ό,τι είχε αποφασιστεί στη διυπουργική συνεδρίαση για τη βία στα γήπεδα τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτή η συνάντηση με τα τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Αθλητισμού και Δικαιοσύνης) είχε οδηγήσει σε αρκετές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον. Για παράδειγμα, τα γήπεδα έπρεπε να διαθέτουν συσκευές ασφαλείας κατά της προβολής (δίχτυα ασφαλείας) και κατά της εισβολής (πλέγματα, πλεξιγκλάς, φράγματα, κοιλώματα) που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και να ενεργοποιηθούν κατόπιν σύστασης του νομάρχη ή του Εθνικού Τμήματος Καταπολέμησης Χουλιγκανισμός.(DNLH).

Μάλιστα για τη νέα αυτή σεζόν ενισχύεται το πρωτόκολλο ασφαλείας. Το όργανο ζητά από τους συλλόγους να προσθέσουν περισσότερα στα ήδη ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, ιδίως για αγώνες που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν.
Η Λίγκα ζήτησε επίσης από τα 40 μέλη της Ligue 1 και της Ligue 2 να τοποθετήσουν εμπόδια κατά της εισβολής και προστατευτικά δίχτυα για τους αγώνες. Η Λίγκα άφησε την επιλογή στους συλλόγους: ένα κλουβί, ένα αρθρωτό δίχτυ, σύστημα φραγμού «ακορντεόν» ή με σχοινιά “σύστημα Wembley”, προστασία από πλεξιγκλάς στις γωνίες.

Στις προδιαγραφές τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό για κάθε αγώνα πρωταθλήματος. Για παράδειγμα, ένας σύλλογος της Ligue 1 δεν είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει μόνιμα ένα δίχτυ. Από την άλλη πλευρά, οι συσκευές πρέπει να κινητοποιηθούν στο λεπτό εάν είναι απαραίτητο. Ή εάν ο αγώνας ταξινομηθεί σε κίνδυνο, οι νομάρχες μπορούν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της συσκευής και επομένως ο σύλλογος πρέπει να είναι έτοιμος.

Αστυνομικοί αναφοράς και η απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών

Οι σύλλογοι πρέπει επίσης να αναπληρώσουν τα χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης στην ασφάλεια. Στην αρχή της χρονιάς, κανένας σύλλογος της Ligue 2, για παράδειγμα, δεν είχε προστατευτικά δίχτυα. Τις τελευταίες μέρες λοιπόν έχουν τοποθετηθεί δίχτυα στις κερκίδες, στις περισσότερες περιπτώσεις στους τομείς των φιλοξενούμενων. «Οι σύλλογοι επενδύουν πολλά στην ασφάλεια των γηπέδων, χωρίς καν την εντολή του LFP», εκμυστηρεύεται πρόεδρος της Ligue 1. Η εικόνα του «κλουβιού» που στήθηκε στην Αζασιέν απέσπασε θετικά σχόλια.

Το LFP έχει επίσης συμπεριλάβει στους κανονισμούς του την απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών στα γήπεδα. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βλήματα, όπως την περασμένη σεζόν. Τα εκατομμύρια ευρώ που εισήγαγε το επενδυτικό ταμείο CVC στο γαλλικό πρωτάθλημα θα πρέπει επίσης να επιτρέψουν στους συλλόγους να επενδύσουν σε αυτές τις υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά άλλα νέα χαρακτηριστικά θα δουν επίσης το φως της δημοσιότητας.
Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου LFP με τους υπεύθυνους ασφαλείας των ομάδων της Ligue 1 και της Ligue 2 στην Τουλούζη, οι σύλλογοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια με προσομοιώσεις συνάντησης κρίσης (ρίψη αντικειμένων, εισβολή στον αγωνιστικό χώρο…).

Από τα τέλη Ιουνίου, δώδεκα σύλλογοι στο πρωτάθλημα πρέπει τώρα να ασχοληθούν με έναν αξιωματικό αναφοράς της αστυνομίας (όπως στο Παρίσι ή στο Σεντ Ετιέν), μια ιδέα που ξεκίνησε το 2019 σε αρκετούς γαλλικούς συλλόγους. Είναι αξιωματούχος σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ενός αγώνα, υπεύθυνος για την επικοινωνία. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπει τη μείωση των εντάσεων και να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων. Τέλος, ένα κομμάτι, το οποίο απαιτεί πολιτική παρέμβαση, μελετάται από το LFP: Η δημιουργία εξειδικευμένων αγωνοδικών. Αυτό το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, ειδικά εκπαιδευμένο για επέμβαση στα γήπεδα του πρωταθλήματος, θα μπορούσε να έχει διαπίστευση από τη Λίγκα. Ο στόχος είναι απλός: να υπάρχει ικανό προσωπικό με άριστη γνώση του περιβλήματος.

Προμηνύεται από τα φιλικά μια ανήσυχη σεζόν

«Οι σκηνές στη Νίκαια ή τη Ρεν κατά τη διάρκεια των φιλικών αγώνων προετοιμασίας δεν σου επιτρέπουν να αισιοδοξείς πριν από την έναρξη της σεζόν», εκμυστηρεύεται ένας αστυνομικός που ειδικεύεται στις πληροφορίες.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πρώτες μέρες του πρωταθλήματος, σίγουρα θα δώσουν τον τόνο για τη νέα σεζόν στη Γαλλία». Την περασμένη σεζόν, ένας αγώνας διεκόπη την πρώτη μέρα μεταξύ της Μονπελιέ και της Μαρσέιγ μετά από ρίψη αντικειμένου σε παίκτη της Μαρσέιγ.

Οι τελευταίοι φιλικοί αγώνες μεταξύ ομάδων της Ligue 1 και ορισμένων ξένων συλλόγων εξακολουθούν να προκαλούν φόβους για το χειρότερο. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ πολλών ομάδων οπαδών. Κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα της Νις με την Τορίνο, μια ντουζίνα «Ultras» του ιταλικού συλλόγου συνελήφθησαν στο περιθώριο του αγώνα από την αστυνομία. Οι Άγγλοι οπαδοί της Άστον Βίλα δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της Ρεν αμέσως μετά τον φιλικό αγώνα μεταξύ της Βρετανικής ομάδας και της Άστον Βίλα. Αποτέλεσμα: δύο τραυματίες.

Καταθέτουν προτάσεις και οι οπαδοί

Αυτό δεν είναι ακόμη νίκη για τους οπαδούς, απλώς ένα πρώτο βήμα. Στην αρχή της σεζόν, οι αρχές, οι σύλλογοι και το LFP φαίνονται να επιθυμούν διάλογο με τους οργανωμένους οπαδούς.

Μένει να δούμε αν η Γαλλία θα ξεπεράσει και πάλι τις 150 ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Ligue 1 και τη Ligue 2 αυτή τη σεζόν. Οι εκπρόσωποι των οπαδών θέλουν να επιτύχουν μείωση των συλλογικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του LFP.ΦΔΔ
«Είχαμε πολύ τακτικές συνομιλίες με το LFP κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκμυστηρεύεται ο Kilian Valentin, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Φιλάθλων. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχόλια από τις λέσχες οπαδών για τα δίχτυα και τις κλούβες που έχουν εγκατασταθεί στα γήπεδα, αλλά θα είναι θέμα προς συζήτηση.

Εν αναμονή της έκθεσης Bauer

Η σύνταξη της έκθεσης που ζήτησε το LFP από τον Alain Bauer βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Τα συμπεράσματα αναμένονται για τα τέλη Σεπτεμβρίου, προς το παρόν είναι σε εξέλιξη οι συνεντεύξεις με τους διάφορους παίκτες στο πρωτάθλημα. Για τον Kilian Valentin, εκπρόσωπο του ANS, ο άνθρωπος “δεν είναι κατάλληλος” να γράψει αυτή την αναφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ποινικολόγος αναζητά λύσεις προσαρμοσμένες στα τοπικά προβλήματα. Η έκθεση θα πρέπει να παρέχει λύσεις με την παρουσία προσυμφωνιών μεταξύ του LFP, των συλλόγων και των τοπικών αρχών πριν από τη δημοσίευση.
Αυτή η έκθεση θα πρέπει επίσης να τονίζει τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία απόκλισης μεταξύ των διαφόρων μερών.

ertnews.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα