Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης στο BBC: Οι τράπεζες μπορούν να δίνουν 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή

06 Ιουλίου 2015 15:24

Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να διατηρεί «παγωμένο» το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA), οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το ημερήσιο όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός οικονομίας 


Σταθάκης στο BBC: Οι τράπεζες μπορούν να δίνουν 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή
Ωστόσο, ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση.
«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι σωστό και συνάδει με τους κανόνες μας. Αλλά πρέπει κανείς κάθε φορά να παίρνει νέες αποφάσεις. Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF, σχολιάζοντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA).
«Είναι φανερό ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξαντληθεί» δήλωσε προσθέτοντας, ωστόσο: «Δεν μπορεί κανείς να κρατά τις τράπεζες κλειστές επ' αόριστον».
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Έφη Καραγεώργου) στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για τις τράπεζες, οι οποίες κινούνται επί «ξυρού ακμής», καθώς τα επίπεδα ρευστότητας είναι σε οριακό σημείο.
Οι τραπεζίτες περιμένουν την «ανάσα» του ELA, ωστόσο σχετική απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να λάβει πριν από αύριο Τρίτη.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για τη ρευστότητα των τραπεζών, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Λούκα Κατσέλη και επικεφαλής συστημικών τραπεζών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Θαν. Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, σήμερα θα λειτουργήσουν τα τραπεζικά καταστήματα -που λειτούργησαν και το προηγούμενο τριήμερο- και θα πραγματοποιούν τις ίδιες συναλλαγές. Δηλαδή, θα εξυπηρετούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα 120 ευρώ και θα δέχονται καταθέσεις.

Μέσω του δικτύου των ΑΤΜ οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη ποσού έως 60 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του ELA και αναμένεται συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα. Σύμφωνα με το Reuters, το όριο θα παραμείνει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ. Ενώ αναμένεται να υπάρξει σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Επίσης σήμερα θα εκδοθεί νέα ή θα επεκταθεί η υπάρχουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να καθοριστούν:
• Αν τα τραπεζικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από την Τρίτη 7 Ιουλίου ή θα δοθεί νέα παράταση στην τραπεζική αργία.
• Αν θα διατηρηθεί το όριο ημερήσιας ανάληψης στα 60 ευρώ ή θα επαναπροσδιορισθεί, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την πρόσβαση των δικαιούχων στις θυρίδες που διατηρούν σε τράπεζες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, αργά χθες το βράδυ διευκρίνισε ότι για όσο διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ανοίξουν τις θυρίδες τους.

Μόλις ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, θα έχουν και πάλι την απόλυτη κυριότητα στο περιεχόμενο των θυρίδων τους (π.χ. κοσμήματα, χρήματα, έγγραφα κ.λπ.). Οπως είπε, πρόκειται για απλό τεχνικό πρόβλημα, διότι κάποια καταστήματα είναι ανοικτά και κάποια όχι, άρα δεν υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών που διαθέτουν θυρίδες.
Από την πλευρά τους στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών σημειώνουν ότι είναι σαφές το τραπεζικό απόρρητο που ισχύει για τις θυρίδες και επισημαίνουν αν ότι εάν δεν υπάρξει νέος νόμος, δεν επιτρέπεται να υπάρχει συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου στον χώρο όπου υπάρχουν οι θυρίδες.
«Το φυσικό χρήμα εξαντλείται, το λογιστικό βρίσκεται στο μηδέν», αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν πως το σύστημα έχει πλέον μικρές αντοχές, καθώς χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με ρευστότητα από τον ELA.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολλά από τα ΑΤΜ βρέθηκαν «εκτός», αφού ο ανεφοδιασμός τους δεν έγινε κανονικά (σ.σ.: οι υπάλληλοι που «γεμίζουν» τα μηχανάκια είναι συγκεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς λόγω εκλογών πήραν άδεια για να ψηφίσουν). Τα ΑΤΜ θα «γεμίσουν» με 20άρικα και 50άρικα κανονικά από σήμερα στις 7 το πρωί.

Τα διαθέσιμα λιγοστεύουν κάθε μέρα που περνάει, ενώ οι τράπεζες «σπάνε» τα μεγάλα χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ, προκειμένου να μπορούν να εφοδιάσουν τα ΑΤΜ. Υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση «φεύγουν» γύρω στα 60 εκατ. ευρώ (έφτασαν τα 80 εκατ. ευρώ το τριήμερο που εξυπηρετήθηκε ο μεγάλος όγκος των συνταξιούχων), ενώ έχουν ξεκινήσει να γίνονται και καταθέσεις που την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ.

www.ethnos.gr

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr