×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση Ρακιντζή για το 2012: Πρωτιά διαφθοράς για τους δήμους

25 Ιουνίου 2013 09:50

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να φιγουράρει στην πρώτη θέση των υποθέσεων κακοδιοίκησης καταλαμβάνοντας το 43% των συνολικών ποινικών διώξεων

που αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς ΟΤΑ και με καταγεγραμμένη την αυξητική τάση των πολιτών να πραγματοποιούν καταγγελίες φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η Εκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το 2012.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», στην έκθεση του Λ. Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία αφορούν 860 ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες φτάνουν στις 663 υποθέσεις, έχουν ξεκινήσει με παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και περιφέρειες) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα το 43% των υποθέσεων αφορούν τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ενώ το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.τ.λ.) και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ στις οποίες παρενέβη ο Γενικός Επιθεωρητής στους ΟΤΑ αφορούν την εκκίνηση πειθαρχική διαδικασίας για:

Υπάλληλο πολεοδομίας δήμου ο οποίος, έπειτα από έλεγχο της οικονομικής περιουσίας του βρέθηκε με 950.000 ευρώ εισοδήματα κατά την περίοδο 2000-2010 που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Τη μίσθωση δημοτικού αναψυκτηρίου από τον Δήμο Κορινθίων στην περιοχή Αγ. Γεωργίου «Καράβι» έναντι 120 ευρώ και για μία εξαετία. Επειτα από έρευνα των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή το συγκεκριμένο ακίνητο ηλεκτροδοτούνταν παράνομα από δημοτικό φωτισμό και είχε σωρεία παραβάσεων υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και όσον αφορά την άδεια λειτουργίας του.

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή καταγράφεται επίσης ότι έγινε... προφορική πλειοδοτική δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ.

Απευθείας αναθέσεις 34 έργων από τον Δήμο Μυκηνών, εκ των οποίων τα 21 αποτιμώνται το καθένα στα 12.630 ευρώ χωρίς ΦΠΑ συνολικής αξίας 265.000 ευρώ. Η υπόθεση ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Πολυτελή αυτοκίνητα

Για τη χρήση πολυτελών αυτοκινήτων από τους αντιδημάρχους του Δήμου Σαρωνικού έπειτα από ανώνυμη καταγγελία πολίτη. Οι αντιδήμαρχοι κλήθηκαν σε απολογία, ενώ ο δήμος ισχυριζόταν ότι διέθετε τη σχετική άδεια που προβλέπει ο νόμος από την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση.

Οικονομικό σκάνδαλο ύψους 2,5 εκ. ευρώ στη δημοτική Επιχείρηση Τελετών του Δήμου Καλαμαριάς. Η υπόθεση βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για τον καταλογισμό των ποσών στους υπευθύνους.

Την τήρηση του ωραρίου εργασίας στον Δήμο Περιστερίου όπου καταγράφηκε ότι δεν λειτουργούσε σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας παρουσίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κυρίως στη βραδινή βάρδια. Για την παράνομη πρόσληψη 6 δημοτικών αστυνομικών στον Δήμο Ρόδου οι οποίοι -σύμφωνα με ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε- είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών.

Υπεξαιρέσεις και... σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ενστάσεις για τις ποινές-χάδι των πειθαρχικών

Είκοσι πέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα. Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας και παράλληλα απασχόληση στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει. Ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε την απόλυσή της με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση για απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο ο οποίος ασκώντας πλημμελή εποπτεία επέτρεψε την περίοδο 2001-2010 σε υφιστάμενό του να υπεξαιρέσει 741.514 ευρώ από εντολές πληρωμής επιδομάτων ΑΜΕΑ σε μη δικαιούχους.

Εντάσεις υποβλήθηκαν επίσης και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριές του στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες. Παράλληλα, ασκήθηκε ένταση και για άλλον εκπαιδευτικό ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για 6 μήνες. Επίσης, ένταση ασκήθηκε για την περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και πώληση ναρκωτικών όπου του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για 2 μήνες.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr