×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρομάζει το νέο χτύπημα του εγκέλαδου - 5,7 R το πρωί στην Κεφαλονιά

03 Φεβρουαρίου 2014 12:32

Με νωπές ακόμη τις πληγές από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής, μία ακόμη σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε στις 05.08 τα ξημερώματα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς,

σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Δέκα ελαφρά τραυματίες. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι. Κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη. Στο νησί μεταβαίνουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Παιδείας, ενώ ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων με απόφαση του υπουργού Άμυνας.

Το επίκεντρο του σεισμού προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Στις 05.16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού στα 6,1.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ζάκυνθο, καθώς στην Δυτική Ελλάδα ξυπνώντας τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώνεται οκτώ ημέρες μετά από εκείνη της περασμένης Κυριακής, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο νησί, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιστρατευθούν πλοία για τη φιλοξενία κατοίκων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Δευκαλίων»

Εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

Στο νησί Δένδιας και Αρβανιτόπουλος

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πολιτικής προστασίας στο νησί.

Το κ. Δένδια, συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που θα συντονίσει μαζί με τον υπουργό όλες τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.

Επίσης, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οκτώ πυροσβέστες της 6ης ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο προκειμένου να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.

Στο νησί αναμένεται να φτάσει σήμερα ο και υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να επιθεώρησει τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής και κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τσούκαλη, προκειμένου να έχει επαφές με φορείς και κατοίκους του νησιού.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών

Σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο νησί μεταβαίνει εκ νέου ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

«Το υπουργείο είναι έτοιμο, αν χρειαστούν, να αποστείλει στην Κεφαλονιά όσα κοντέινερ απαιτηθούν» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγή του υπουργείου Υποδομών.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, διευκρίνισε ότι δεν έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής κοντέινερ. Το μόνο που ζήτησα, είπε, είναι να αποσταλούν δυνάμεις του Μηχανικού να ελέγξουν τις πεζογέφυρες, ενώ ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Ζημιές και μικροτραυματισμοί

Από το σεισμό δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως δήλωσε στο Mega ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος.

Σύμφωνα με το διοικητή οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν αποχωρήσει αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι χρειάστηκαν ράμματα, ενώ τόνισε ότι οι τραυματισμοί προήλθαν κυρίως από πτώση αντικειμένων.

Από τη νέα σεισμική δόνηση οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται προς το παρόν στην πόλη του Ληξουρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.

Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου.

Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.

«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή», ανέφερε η κ. Σαχπάζη.

Εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. «Ολα τα μελετάμε, υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Μιλώντας στο Mega, ο κ.Παπαζάχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού της τάξης των 7 Ρίχτερ, κάτι που όπως είπε συνεπάγεται 30 φορές περισσότερη σεισμική ενέργεια. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευτεί ο κόσμος και να μην υπάρξουν θύματα.

Σε δηλώσεις του αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό Star ανέφερε ότι οι κάτοικοι μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους, ενώ δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτά αν πρώτα δεν ελεγχθούν.

«Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο μετασεισμό από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο» δήλωσε στο Βήμα Fm ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές από τους επιστήμονες λόγω της έντασης του φαινομένου.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ. Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«'Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει πάντως ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Ο κ.Λέκκας προειδοποιεί ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό» και τονίζει ότι η πολιτεία «πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύσει την αρωγή στους κατοίκους». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο αντιδήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κεκκάτος.

Όπως ανέφερε κ. Κεκκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός Παιδείας.

Η επίσκεψη του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα για να επιθεώρησει τις σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr