Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίζεται την Κυριακή το νέο Ασφαλιστικό - Επισπεύδονται οι διαδικασίες

06 Μαϊος 2016 11:34

Επισπεύδονται οι διαδικασίες στη Βουλή, καθώς ψηφίζεται την Κυριακή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά για τους ρυθμούς που ακολουθούνται.


Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ενισχύεται η θέση μας στο Εurorgroup της Δευτέρας σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για εξαναγκασμό αλλά για πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Εurorgroup έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπαίνει στην ατζέντα το θέμα του χρέους.

«Σε αυτή τη Βουλή προληπτικά μέτρα δεν θα έρθουν προς ψήφιση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Βούτσης, ενώ επεσήμανε με έμφαση πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι έξω από το Κοινοβούλιο (αναφορικά με τον λεγόμενο κόφτη και το αν αυτό θα γίνεται αυτόματα από τον εκάστοτε υπουργό). Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και πρόσθεσε «δεν παρακαλάμε κανέναν».

Ενταση
Μέσα σε κλίμα έντασης έγινε χθες και η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου, με τη δεύτερη ανάγνωση να ολοκληρώνεται σήμερα. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που υπάρχουν. «Τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις πολύ μικρές συντάξεις ξεπερνούν το 102%» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «για τις άλλες συντάξεις είναι άνω του 75%». Σύμφωνα με τον υπουργό η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες (όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών) στους οποίους περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Σφοδρή ήταν η κριτική από την αντιπολίτευση, με τα βέλη να εξαπολύονται στον υπουργό Εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Βασίλη Οικονόμου, που χαρακτήρισε αρχικά τον υπουργό «μεγάλο ψεύτη» για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια -καθώς υπήρξαν αντιδράσεις- τον όρο «πολιτικός παραμυθατζής». Και μίλησε για «τα 15 ψέματα που λέει η κυβέρνηση» στο Ασφαλιστικό.

Για «απατηλή εικόνα» που δημιουργεί η κυβέρνηση έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προωθούμενα μέτρα στις συντάξεις.

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι επεσήμανε πως «το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί τελικά σε συνθήκες πανικού μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να πάει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Χωρίς συζήτηση περνάει ουσιαστικά μια εισπρακτική πολιτική, μια επίθεση στο εισόδημα τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων, η οποία παρά τα λεγόμενα δεν έχει χαρακτήρα μεταρρύθμισης».

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr