×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Με συνταγή Μαζιώτη η ληστεία του Συκουρίου

10 Ιουνίου 2014 09:22

Πέντε και όχι τρεις, όπως εκτιμήθηκε αρχικά, είναι οι δράστες της ένοπλης ληστείας στην Τράπεζα Πειραιώς στο Συκούριο Λάρισας την περασμένη Πέμπτη, η οποία φέρει έντονο «άρωμα τρομοκρατίας».

Οι τρεις από αυτούς μπήκαν στο υποκατάστημα, όπου και παρέμειναν ακριβώς 28 λεπτά αναμένοντας να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, από το οποίο πήραν 180.000 ευρώ, ενώ μικροποσό σήκωσαν και από το ΑΤΜ. Αλλοι δύο συνεργοί τους περίμεναν σε αγροτική περιοχή, όπου και έκαψαν το Toyota Avensis, με το οποίο διέφυγαν από την τράπεζα για να επιβιβαστούν όλοι μαζί σε πολυτελές μαύρο τζιπ και να ακολουθήσουν πορεία προς την ΠΑΘΕ, με κατεύθυνση την Αθήνα.

Στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχει σημάνει συναγερμός και ελέγχεται το αξιοποιήσιμο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας. Οπως προκύπτει μέχρι στιγμής, οι τρεις ένοπλοι φορούσαν περούκες, μουστάκια και γυαλιά, ενώ εκτιμάται ότι πίσω από την καλά οργανωμένη ληστεία -πιθανόν και στην εκτέλεσή της- κρύβεται ο καταζητούμενος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης.

Στρατιωτική στολή

Η ληστεία σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Ο ένας από τους δράστες, ο πιο μεγαλόσωμος, φορούσε στρατιωτική στολή, για να περάσει απαρατήρητος, δεδομένου ότι σε κοντινή απόσταση, μόλις 4 χιλιόμετρα, βρίσκεται το στρατόπεδο, από το οποίο τον Δεκέμβριο του 1989 η «17 Νοέμβρη» με ένα εντυπωσιακό χτύπημα αφαίρεσε μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες, χειροβομβίδες και πυροκροτητές.

Και οι τρεις που εισέβαλαν στην τράπεζα κρατούσαν στα χέρια τους πιστόλια και ήταν αποφασισμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ενώ ένας είχε στην πλάτη του σακίδιο που πιθανόν περιείχε βαρύ οπλισμό.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν? καλά διαβασμένοι. Γνώριζαν ότι στο Συκούριο δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα και οι δυνάμεις της αστυνομίας θα έφταναν από τη Λάρισα, που απέχει 20 χιλιόμετρα, ενώ ακινητοποίησαν αμέσως τον διευθυντή και μάλιστα στάθηκαν ακριβώς μπροστά του, προκειμένου να τον αποτρέψουν να πατήσει το μπουτόν του συναγερμού.

Μέσα στο υποκατάστημα εγκλωβίστηκαν τρεις πελάτες, αλλά δεν έγινε διάλογος μαζί τους, καθώς οι δράστες δεν άφηναν περιθώρια για συζητήσεις.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί ο χρόνος παραμονής τους που κοντεύει τη μισή ώρα και όλο αυτό το διάστημα οι ένοπλοι ήταν ψύχραιμοι και δεν αποκλείεται να ήταν συντονισμένοι στη συχνότητα της αστυνομίας και να άκουγαν τις κινήσεις περιπολικών στην περιοχή.

Το ίδιο έκαναν και οι δύο συνεργοί τους που τους ανέμεναν σε αγροτική περιοχή, έξω από το Συκούριο, κοντά σε σιταροχώραφα, όπου πυρπόλησαν το Toyota.

Οπως προέκυψε, για το Toyota Avensis είχε δηλωθεί κλοπή στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι πέντε δράστες, αμέσως μόλις ξέσπασε η φωτιά και βεβαιώθηκαν ότι το Ι.Χ. καιγόταν ολοκληρωτικά, επιβιβάστηκαν σε ένα μαύρο τζιπ και διέφυγαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την περιοχή.

Ο αριθμός τους, όπως και ο αριθμός των πιστολιών και ο οπλισμός γενικότερα «παραπέμπει σε ένα καλά οργανωμένο χτύπημα, που είχε δυνατή υποστήριξη έξω από την τράπεζα και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ούτε να αποδοθεί σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου ή απλούς κακοποιούς», ανέφεραν στο «Εθνος» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάλυση υλικού

Ηδη γίνεται ανάλυση του βιντεοσκοπημένου υλικού που έχει καταγραφεί από τις κάμερες, καθώς δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τον τρόπο προσέγγισης του υποκαταστήματος και διαφυγής από αυτό και οι επιτελείς της αστυνομίας περιορίζονται στις καταθέσεις των υπαλλήλων και των πελατών, ενώ το υποκατάστημα ερευνήθηκε εξονυχιστικά για να βρεθεί τυχόν γενετικό υλικό που θα οδηγήσει γρηγορότερα στους δράστες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos