Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βυθίζεται" η κρουαζιέρα στην Τουρκία - "Ψηλά" η Ελλάδα

14 Ιουνίου 2017 20:04

Top προορισμός η Ελλάδα για την κρουαζιέρα στην Μεσόγειο

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της κρουαζιέρας στην Τουρκία το πρώτο 5μηνο του έτους, με το σύνολο των τουριστικών αφίξεων που σχετίζονται με αυτήν να ανέρχεται σε μόλις 90.000 ταξιδιώτες έναντι 175.000 το αντίστοιχο 5μηνο του 2016. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 25 λιμάνια της χώρας, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκε την Τουρκία παρουσίασε μείωση 48,4%, ενώ κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν προσέγγισε λιμάνι της χώρας το πρώτο δίμηνο του έτους.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι οι συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας αποδίδουν. Σημείο κλειδί για την ελληνική κρουαζιέρα αποτελεί η προώθηση του Πειραιά ως home port για τα κρουαζιερόπλοια, με παράλληλο άνοιγμα στην αγορά της Ασίας και ειδικά της Κίνας.

Στο Υπουργείο Τουρισμού θεωρούν ότι τόσο οι νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με Σεούλ, Πεκίνο και Σιγκαπούρη, όσο και η άψογη συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου με κολοσσούς στον χώρο των αεραμεταφορών όπως η Emirates, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για την μετατροπή του Λιμανιού του Πειραιά σε βασικό κέντρο της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο, κάτι που θα εξασφαλίσει την μακροβιότητα του κλάδου στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, προωθείται και η εκτεταμένη πλέον (4 πτήσεις ημερησίως) απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως μέσω ενίσχυσης της ήδη αυξημένης ζήτησης για κρουαζιέρα από την Βόρεια Αμερική στην Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι κρουαζιέρας κράτησαν σταθερά τα προγράμματά τους στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντικατέστησαν τα πλοία τους με μεγαλύτερης δυναμικότητας κρουαζιερόπλοια. Ενδεικτικό είναι το πως εξελίχθηκε το 2016 ότι παρά τη μείωση των προσεγγίσεων στα ελληνικά λιμάνια, αυξήθηκαν 30% οι επιβάτες, οδηγώντας έτσι την ελληνική κρουαζιέρα στην κατάρριψη ενός ακόμη ρεκόρ με 3,3 εκατ. επιβάτες !

Υπέρ της Ελλάδας είναι τα κοινά προγράμματα κρουαζιέρας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως και η επέκταση των προγραμμάτων των ευρωπαϊκών ομίλων κρουαζιέρας. Ιδιαίτερα ευνοημένα το 2017 αναμένεται να είναι τα νησιά του Ιονίου και οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Ηλεία), καθώς μεγάλη ζήτηση και ανάπτυξη παρουσιάζει η κρουαζιέρα σε Αδριατική και Ιόνιο, κυρίως από ευρωπαϊκούς ομίλους.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr