Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της πλαστικής σακούλας- Στο 80% η μείωση στα σούπερ μάρκετ

23 Ιουνίου 2018 14:00

Η Ελλάδα τελικά φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Οι καταναλωτές μείωσαν κατά 80% την χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ, ενώ μικρότερη αλλά όχι αμελητέα, είναι και η μείωση της χρήσης της, και στα άλλα καταστήματα. Οι Ελληνες καταναλωτές ήταν έτοιμοι φαίνεται για το βήμα αυτό προστασίας του περιβάλλοντος, προβληματισμένοι από ειδήσεις όπως ο πρόσφατος θάνατος μιας φάλαινας στο Αιγαίο, εξαιτίας της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας πλαστικών.

Όπως λέει στο iefimerida.gr ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών Λευτέρης Κιοσές, “υπάρχει μια μείωση στα σούπερ μάρκετ της τάξης του 80% στη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό”. Και η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Καθώς οι Ελληνες μαθαίνουμε να μην χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες στα ψώνια μας, αλλά σακούλες επαναχρησιμοποιούμενες, σύντομα έρχεται νέα αύξηση του τέλους, που θα κάνει την χρήση της πλαστικής σακούλας ακόμα πιο αποτρεπτική και απαγόρευση για τα πλαστικά μπουκάλια, τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια. Ο αγώνας για να προστατεύσουμε τις θάλασσες και το περιβάλλον συνεχίζεται.

Η εικόνα μπορεί αρχικά να είναι ενθαρρυντική, καθώς η πρόοδος που έχει γίνει μέσα σε λίγους μήνες από την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους είναι μεγάλη, ωστόσο είναι η μισή εικόνα. Είναι η μισή εικόνα, καθώς η υπόλοιπη αγορά- εκτός των σούπερ μάρκετ – δεν φαίνεται να ακολουθεί. “Παρότι δεν έχουμε επίσημα στοιχεία πιστεύουμε πως εκεί η μείωση είναι κάτω από το 50%” υπογραμμίζει ο κ. Κιοσές. Αυτά όμως που παρουσιάζουν αισθητή μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης είναι αλυσίδες εστίασης και οι φούρνοι, όπου εκεί, τα ποσοστά είναι αντίστοιχα με των σούπερ μάρκετ. “Αν προσθέσουμε στην εικόνα πως και οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα εξαιρούνται από την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους, εκτιμούμε πως η συνολική μείωση είναι κοντά στο 60- 65%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο θέμα σπατάλης πλαστικής σακούλας. Ωστόσο, εκτιμούμε πως είμαστε ακόμα λίγο μακριά από τον στόχο που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρει ο Λευτέρης Κιοσές.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως μέχρι 31/12/ 2019 η Ελλάδα θα έχει κατά κεφαλήν 90 πλαστικές σακούλες. Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η χώρας μας βρίσκεται κοντά στο 120- 130, όταν παλιότερα όμως ήμασταν πάνω από 300 σακούλες. Για να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ε.Ε. δηλαδή να έχουμε κατά κεφαλήν 90 πλαστικές σακούλες, από 1/1/2018 θα εφαρμοστεί το νέο κύμα περιβαλλοντικού τέλους. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί εκ νέου το κόστος της πλαστικής σακούλας φτάνοντας τα 10 λεπτά.

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία οι Έλληνες καταναλωτές ήταν έτοιμοι να αφήσουν την πλαστική σακούλα να ξεκινήσουν πλέον να χρησιμοποιούν σακούλες πολλών χρήσεων. “Γνώριζαν” όπως λέει ο κ. Κιοσές “ καταλάβαιναν ποιο είναι το πρόβλημα και απλά ήθελαν κάποιος να τους σπρώξει. Ήταν έτοιμοι σε πολύ μεγάλο βαθμό να αντιληφθούν το πρόβλημα και να κάνει τη σωστή κίνηση”.

Η μεγάλη αυτή μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, πρακτικά σημαίνει οτι λιγότερες πλαστικές σακούλες ελαφρού βάρους καταλήγουν στη θάλασσα, επομένως λιγότερα μικρο πλαστικά καταλήγουν στους θαλάσσιους μικροοργανισμούς και τελικά λιγότερα μικρο πλαστικά καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η μάχη όμως κατά του πλαστικού δεν σταματά στην πλαστική σακούλα . Σύντομα έρχονται μέτρα απαγορευτικά και για άλλα πλαστικά μιάς χρήσης, όπως τα πλαστικά μπουκάλια, τα πλαστικά ποτήρια αλλά και τα καλαμάκια.

www.iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr