Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα και στην Ελλάδα

29 Οκτωβρίου 2018 23:43

Καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία: Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις καταιγίδες στην περιοχή της Μεσογείου πιο ακραίες, προειδοποιούν οι ερευνητές, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ξανά και ξανά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες εβδομάδες πλήττουν τις χώρες της Μεσογείου.

Οι ερευνητές υποθέτουν μάλιστα ότι η αλλαγή του κλίματος καθιστά πιο ακραίες αυτές τις καιρικές συνθήκες.

«Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», υποστηρίζει ο Πέτερ Χόφμαν, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα (PIK)στο Πότσνταμ.

«Στη Μεσόγειο, έχουμε νέα ρεκόρ φέτος. Άλλαξε η δυναμική του καιρού», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά είναι πιθανό ότι η ένταση τους θα αυξηθεί».

Η έντονη βροχόπτωση γίνεται πιο ακραία και ο κίνδυνος για πλημμύρες αυξάνεται.

Από τις καταιγίδες των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν εξάλλου τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Στη μέση Οκτωβρίου, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια στην περιοχή γύρω από την πόλη Καρκασόν στη Νότια Γαλλία, ενώ σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα επτά μέτρα.

Μέσα επίσης σε λίγες ώρες, έπεσε βροχή που συνήθως πέφτει σε μισό χρόνο, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να εκτιμούν τη ζημία στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ιταλία γνώρισε επίσης έντονα καιρικά φαινόμενα, σφοδρές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Στην Ισπανία επλήγη ιδιαίτερα η Μαγιόρκα το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, 233 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Από τις πλημμύρες έχασαν μάλιστα τη ζωή τους 13 άτομα.

Αλλά και άλλες περιοχές της περιοχής της Μεσογείου βίωσαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στην Τυνησία, από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισε η περιοχή γύρω από την τουριστική πόλη της Ναμπούλ, ενώ τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στην Ιορδανία, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Το γεγονός ότι βρέχει λίγο περισσότερο στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο δεν είναι ασυνήθιστο, εξηγεί ο ερευνητής του κλίματος Πετερ Χόφμαν.

Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, αυξάνει τη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα και η ένταση των βροχών αυξάνεται.

Επιστήμονες από το Κίελο έγραψαν στο περιοδικό «Nature Communications» ότι η Μεσόγειος απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η Έφεσος, αλλά και τα ερείπια της Καρχηδόνας στην Τυνησία. Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται επίσης με εξαφάνιση.

Και οι συνέπειες πιθανώς δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις βροχοπτώσεις ακόμα και στη Γερμανία», λέει ο Χόφμαν.

Η όλη δυναμική της ατμόσφαιρας αλλάζει. Οι πλημμύρες του 2002 και 2013 στη Γερμανία σχετίζονταν επίσης με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.

«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα των αλλαγών στη Μεσόγειο, που επίσης αισθανόμαστε στη Γερμανία» καταλήγει δραματικά.

www.newsbomb.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr