Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurovision 2019: Απόψε η προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου

14 Μαϊος 2019 21:00

Ξεκινά και επισήμως απόψε το βράδυ ο διαγωνισμός της Eurovision, με τον Α’ Ημιτελικό όπου συμμετέχουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος για μια θέση στον τελικό του Σαββάτου.

Από τις 17 χώρες που θα πατήσουν στη σκηνή της Eurovision στο Τελ Αβίβ, μόνο 10 θα καταφέρουν να επαναλάβουν την ερμηνεία τους το ερχόμενο Σάββατο. Πώς όμως προκύπτει η βαθμολογία των συμμετοχών; Ποιες από τις μεγάλες χώρες που δεν συμμετέχουν σε ημιτελικούς θα ψηφίσουν απόψε; Πότε ψηφίζει η κριτική επιτροπή κάθε χώρας και πότε το τηλεοπτικό κοινό και γιατί δεν θα δούμε απόψε την γνωστή σε όλους απονομή βαθμολογίας που καταλήγει στο «ντουζ πουάν» (12 points);

 

Ποιες χώρες συμμετέχουν στον αποψινό ημιτελικό της Eurovision
Οπως αναφέραμε παραπάνω, από τις 41 συμμετοχές στη φετινή Eurovision, 17 χώρες αναμένεται να διαγωνιστούν στον αποψινό ημιτελικό. Οι χώρες αυτές είναι, με σειρά εμφάνισης. Το χορό των συμμετοχών ανοίγει η Τάμτα και η Κύπρος, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται 16η:

Κύπρος
Μαυροβούνιο
Φινλανδία
Πολωνία
Σλοβενία
Τσεχία
Ουγγαρία
Λευκορωσία
Σερβία
Βέλγιο
Γεωργία
Αυστραλία
Ισλανδία
Εσθονία
Πορτογαλία
Ελλάδα
Σαν Μαρίνα
Ποιοι ψηφίζουν απόψε;
Στον σημερινό ημιτελικό μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι χώρες που διαγωνίζονται απόψε και όχι όσες θα εμφανιστούν στον β’ ημιτελικό της Πέμπτης. Οπως είναι γνωστό, η κάθε χώρα θα δώσει το σετ βαθμών, όπως και στον τελικό (1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12) χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου για τη δική της συμμετοχή στη Eurovision.

Οι Big 5, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η διοργανώτρια χώρα, εν προκειμένω το Ισραήλ, μοιράζονται μεταξύ των δύο ημιτελικών. Με αυτό τον τρόπο, απόψε την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δικαίωμα να στηρίξουν (ή και να «μαυρίσουν») η Ισπανία, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Πότε ψηφίζουμε για την αγαπημένη μας συμμετοχή;
Οπως και στον τελικό, η ψηφοφορία για το κοινό, το γνωστό televoting, ανοίγει αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας συμμετοχής. Οι τηλεθεατές, που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, θα έχουν 15’ λεπτά να επιλέξουν τη συμμετοχή της επιλογής τους μέσω τηλεφώνου, SMS και της επίσημης εφαρμογής της Eurovision στο κινητό. Κάθε τηλεθεατής (για την ακρίβεια κάθε τηλεφωνικός αριθμός) έχει το δικαίωμα να ψηφίσει ως και 20 φορές.

Η ψήφος του κοινού καθορίζει ωστόσο μόνο το 50% του αποτελέσματος, καθώς το άλλο 50% προκύπτει από τις εθνικές επιτροπές. Ομάδες πέντε ανθρώπων, κατά κανόνα επαγγελματιών στον χώρο του θεάματος και της μουσικής, που ορίζει ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός κάθε χώρας για τον σκοπό αυτό. Για την Ελλάδα θα ψηφίσουν φέτος η στιχουργός Βίκυ Γεροθόδωρου, η συνθέτης και παραγωγός Ξένια Γκάλη, ο μουσικός παραγωγός Ακης Αναστασιάδης, ο παρουσιαστής Δημήτρης Ουγγαρέζος, ο τραγουδιστής Αρις Πετράκης και η δημοσιογράφος Ζωή Καραπάτη (υπάρχει και ένα αναπληρωματικό μέλος).

Πότε ψηφίζουν οι επιτροπές;
Καθώς μεγάλωνε η Eurovision, καθιερώθηκε η γενική πρόβα να είναι και εκείνη που θα καθορίζει την ψήφο των επιτροπών. Το βράδυ της Δευτέρας, οι συμμετοχές του Α’ Ημιτελικού έκαναν την πρόβα τζενεράλε και όλο το show πραγματοποιήθηκε σαν να ήταν η βραδιά της Eurovision που θα δούμε απόψε.

Την πρόβα τζενεράλε παρακολουθούν τα μέλη της επιτροπής μέσω εσωτερικού δικτύου μετάδοσης και δίνουν την βαθμολογία της κάθε χώρας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως οι συμμετοχές του Α’ ημιτελικού της Eurovision έχουν ήδη βαθμολογηθεί από τις επιτροπές και αναμένεται να προστεθεί σε αυτή τη βαθμολογία και το televoting, αμέσως μετά το τέλος της αποψινής βραδιάς.

Η βαθμολογία των χωρών δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα παρά μετά το τέλος του τελικού, το Σάββατο, ενώ απόψε το μόνο που θα αποκαλυφθεί είναι με τυχαία σειρά, οι 10 χώρες που προκρίθηκαν. Μαζί με τις 10 φιναλίστ του Β΄Ημιτελικού, συνολικά 26 χώρες θα διαγωνιστούν για το βραβείο της Eurovision το Σάββατο.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr