Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέσα στο πρώτο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα -Τελευταία λέξη της τεχνολογίας, πλούσια συλλογή τεφροδόχων

10 Οκτωβρίου 2019 16:38

Στον δρόμο των ευρωπαϊκών πόλεων και η Ελλάδα, υποδέχεται το πρώτο αποτεφρωτήριο λίγο έξω από την Αθήνα, στην περιοχή της Ριτσώνας.

Αίτημα χρόνων πολλών Ελλήνων, αλλά και νεκρών που η τελευταία επιθυμία τους ήταν να αποτεφρωθούν και η οικογένεια έπρεπε να κινήσει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες προκειμένου η σορός να μεταφερθεί για καύση στη Βουλγαρία.

Τέλος το τελευταίο ταξίδι ως τη Βουλγαρία
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών κοντά στη Χαλκίδα, στην περιοχή της Ριτσώνας Ευβοίας. Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ΑΕ έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες για την περάτωση του κτιρίου.

Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Εντως των ημερών θα λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο

apotefrotirio-vaza.jpg apotefrotirio-vazo.jpg feretro.jpg

trapezi-kareklis-mnimosyno.jpg


Το αποτεφρωτήριο εχει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα. Ενα κτίριο μοντέρνας αισθητικής με τον απαραίτητο εξοπλισμό, που σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αποτελείται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Οσον αφορά στη διαδικασία, είναι γρήγορη και οι συγγενείς έχουν να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη συλλογή τεφροδόχων, ανάλογα με το γούστο, σε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και σχέδια.

Μία πλούσια συλλογή τεφροδόχων, σαν βιτρίνα σαλονιού
Υπολογίζεται ότι το κόστος της αποτέφρωσης θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ.

Οι συγγενείς μπορούν να επιλέξουν τεφροδόχο για κάθε γούστο, μοντέρνα, κλασική, μινωική, βάζο ή αμφορέα
Στον ίδιο χώρο οι συγγενείς μπορούν να παραθέσουν τραπέζι σε φίλους και γνωστούς.

Το τραπέζι της κηδείας όπως δεν το είχαμε φανταστεί
Η αποτέφρωση είναι επιλογή
«Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τούς οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ "έφευγε" στο εξωτερικό», προσθέτει ο κ. Αλακιώτης.

O χώρος αναμονής θυμίζει λόμπι ξενοδεχείου
«Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως. Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη. Με την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, τις υποχρεωτικές εκταφές στα τρία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγουν την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες», καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr