Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέσχες καπνιστών το… αντίδοτο στον αντικαπνιστικό!

13 Ιανουαρίου 2020 23:55

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται... κόντρα στα προγνωστικά και οι καταστηματάρχες που είδαν τον τζίρο τους να πέφτει... έχουν διέξοδο!


Ποια είναι αυτή; Μα να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε λέσχες καπνιστών και μάλιστα σε μόλις επτά ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά να πληρούν τα κριτήρια. Όλες οι προϋποθέσεις. Ήδη μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την... μετάβαση. Γιατί κάποιοι... δεν θα τα καταφέρουν ποτέ να πάρουν άδεια. Δείτε βίντεο με το πώς λειτουργεί η πρώτη τέτοιου είδους λέσχη στην χώρα, η οποία βρίσκεται στην Κομοτηνή.

Σαν τα “μανιτάρια” έχουν ξεκινήσει και φυτρώνουν σε όλη τη χώρα, λίγους μήνες μετά την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου που είχε ως αποτέλεσμα την δραματική πτώση των τζίρων σε καφέ και μπαρ – επιχειρήσεις, οι πρώτες λέσχες καπνιστών, οι οποίες λειτουργούν αυστηρά και μόνο στα πρότυπα των smoker’s club των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα ό, τι ισχύει για τις λέσχες καπνιστών σε Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία το ίδιο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με την πρώτη επίσημη σε λειτουργία λέσχη να καταγράφεται στην Κομοτηνή, αλλά και στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, από την στιγμή που οι επιχειρήσεις πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές χρειάζονται μόλις επτά ημέρες για να γίνουν… λέσχες καπνιστών!

Ή πιο συγκεκριμένα, ώστε ένα μέρος τους να μετονομαστεί σε καπνιστική λέσχη. “Το νομικό μας τμήμα αναλαμβάνει να δώσει την λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αντικαπνιστικό νόμο και τα πρόστιμα σε πελάτες και επιχειρήσεις. Βέβαια είναι λίγες εκείνες που πληρούν τις προδιαγραφές, αφού υπολογίζουμε πως σε όλη τη χώρα θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 λέσχες καπνιστών”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν λέσχες καπνιστών
Σχετικά με τις προδιαγραφές η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου είναι κατηγορηματική, καθώς σε χώρους στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, όπως είναι τα εστιατόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να τους δοθεί ποτέ έγκριση, ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά την δική τους λέσχη καπνιστών.Λέσχες καπνιστών
“Οι λέσχες καπνιστών απευθύνονται σε επιχειρήσεις όπως είναι τα μπαρ και τα καφέ-μπαρ όπου απαγορεύεται η είσοδος κάτω των 18ετών αρκεί βέβαια να πληρούν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί το αν πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών με δική του είσοδο. Από την άλλη στο χώρο αυτό απαγορεύεται και η είσοδος στους εργαζόμενους αφού τα μέλη θα εξυπηρετούνται με την διαδικασία του self service” εξηγεί η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Και συνεχίζει: “Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε παντού λέσχες καπνιστών, αλλά τουλάχιστον αυτές που θα γίνουν να μην αναχαιτίσουν τον νόμο και να μην έχουν πρόβλημα με πρόστιμα. Αυτό δεν είναι μια δική μας έμπνευση, καθώς λέσχες καπνιστών λειτουργούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να παρασυρθούν από κανέναν που θα τους υποσχεθεί το οτιδήποτε καθώς λέσχες καπνιστών θα φτιαχτούν εκεί όπου πραγματικά μπορούν να γίνουν

Όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στην προσφυγή που ετοιμάζουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ο δικαστής θα κρίνει αν πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις ή όχι αλλά και κάτω από πιο πλαίσιο θα είναι σωστό να λειτουργήσουν αυτές με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Λέσχες καπνιστών στην Ελλάδα με… πρώτη στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο λειτουργεί από το 2015 η “Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club” δημιουργός της οποία είναι ο Χρήστος Δράκος, με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή.
Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύει έτσι ακριβώς και στις υπόλοιπες λέσχες καπνιστών που θα δημιουργηθούν.

newsit.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr