Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Λίστα με νέα ύποπτα κρούσματα -Μικρή αύξηση των δειγμάτων, λέει το Ινστιτούτο Παστέρ

27 Φεβρουαρίου 2020 14:23

Σε πλήρη εγρήγορση είναι οι αρμόδιες Aρχές μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες και είναι μία 38χρονη που είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, ενώ θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το παιδί της το οποίο νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα και πρόκειται για γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και νοσηλεύεται στην Αθήνα. Στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν από τις αρχές ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού είναι μόνο ένα, αυτό δηλαδή της 38χρονης που νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ οκτώ άλλες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς και τα δείγματά τους εστάλησαν για εξέταση αποδείχθηκαν αρνητικές.
Ειδικότερα, αρνητικά είναι τα δείγματα τριών ασθενών του «Σωτηρία», δύο δείγματα σε Παίδων «Αγία Σοφία» και «Μητέρα», δύο δείγματα στο Άργος και ένα στην Πάτρα.

Σημειώνεται πάντως ότι, όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στο iefimerida.gr ο μοριακός βιολόγος και προϊστάμενος του εργαστηρίου Παστέρ, Αθανάσιος Κοσσυβάκης, στο Ινστιτούτο έχουν εξεταστεί περίπου 40 με 45 δείγματα.

Παράλληλα, σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μέχρι το μεσημέρι περιμένουμε τα αποτελέσματα για 5 δείγματα, σχετικά με τον κορωνοϊό.

«Σήμερα είδαμε μια μικρή αύξηση των δειγμάτων, αλλά όχι κάτι τόσο συνταρακτικό. Θα δούμε και τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Μεντής, ενώ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για δείγματα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη έχει το δικό της εργαστήριο στο Αριστοτέλειο.

«Συνήθως έχουμε δείγματα από την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «θεωρητικά είναι από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει, αλλά δεν έχουμε το πλήρες ιστορικό. Ωστόσο τα δείγματα έχουν έρθει με την έγκριση του ΕΟΔΥ και έτσι μας έρχονται ως ύποπτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα και περιμένουμε άλλο ένα, έως το μεσημέρι θα έχουμε αποτέλεσμα».

«Πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό όσο φοβόμαστε την εποχική γρίπη, κάτι τέτοιο είναι και ο νέος ιός», εξήγησε ο κ. Μεντής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος κανείς να αγοράζει μάσκες αυτή τη στιγμή, όποιος βήξει ή έχει πυρετό είναι πολύ πιθανότερο να έχει γρίπη παρά κορωνοϊό».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πιθανό να υπάρχουν ασθενείς του ιού στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουν, ο κ. Μεντής είπε πως είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει επειδή ο ιός παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ενώ σε κάποιους δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Διερευνάται ύποπτο κρούσμα στη Χαλκιδική

Σημειώνεται ότι στη Βόρεια Ελλάδα σήμανε σήμερα νέος συναγερμός, καθώς έγινε γνωστό πως διερευνάται νέο ύποπτο κρούσμα στη Χαλκιδική.

Πρόκειται για άνδρα νεαρής ηλικίας ο οποίος προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα κ.ά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του halkidikifocus.gr, ο ίδιος και η οικογένειά του επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι που πραγματοποίησαν στη Βόρεια Ιταλία, όπου υπήρξε έξαρση του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση μετά το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως έγινε γνωστό, θετική στον ιό βρέθηκε μία 38χρονη σχεδιάστρια μόδας και δημοτική σύμβουλος, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους», ανέφερε ανακοινώνοντας το περιστατικό ο επικεφαλής των λοιμοξιωλόγων στο υπουργείο Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε απομόνωση όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη
Από τη στιγμή που η 38χρονη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, οι υγειονομικές αρχές ενήργησαν άμεσα και έχουν εντοπιστεί όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της από την ώρα που μπήκε στο αεροπλάνο από το Μιλάνο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού μάλιστα, προχώρησαν στις παρακάτω ενέργειες:

Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η 38χρονη βρέθηκε σε αυτό μετά το ταξίδι στην Ιταλία. Παράλληλα, σήμερα δεν λειτούργησε το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για προληπτικούς όμως λόγους, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από κορωνοϊό.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο είναι ότι μετά την ανακοίνωση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί πολίτες τόσο στη συμπρωτεύουσα όσο και στην Αθήνα έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα και ό,τι άλλο έκριναν απαραίτητο.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr