Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοροναϊός: Η πραγματική απειλή δεν είναι ο ιός, είναι ο φόβος

29 Φεβρουαρίου 2020 20:37

Οι πρωταγωνιστές στα πυκνά γεγονότα και στην ειδησεογραφία των ημερών είναι τρεις: o υφυπουργός Υγείας του Ιράν, Ιράζ Χαριτζί, ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, και ο «γνωστός-άγνωστος» από τα ΜΜΕ «ασθενής μηδέν


Τα τελευταία 24ωρα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον κοροναϊό COVID-19 μετατοπίζεται από την Κίνα στην Ευρώπη. Με πάνω από 82.000 ασθενείς σε 40 χώρες και περισσότερους από 2.700 νεκρούς, η κινεζική ιογενής πνευμονία φαίνεται να εξαπλώνεται γρηγορότερα εκτός Κίνας, παρά στο εσωτερικό της χώρας όπου πρωτοεμφανίστηκε.

Οι πρωταγωνιστές στα πυκνά γεγονότα και στην ειδησεογραφία των ημερών είναι τρεις: o υφυπουργός Υγείας του Ιράν, Ιράζ Χαριτζί, ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, και ο «γνωστός-άγνωστος» από τα ΜΜΕ «ασθενής μηδέν». Ο πρώτος βιντεοσκοπεί τον εαυτό του με το κινητό και ανακοινώνει άφοβα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως έχει προσβληθεί από τον COVID-19. Ο Ιρανός αξιωματούχος βρίσκεται κλεισμένος σπίτι του και, όπως λέει, έχει μόνο λίγο πυρετό. Η εξομολόγησή του, βέβαια, δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την προηγούμενη μέρα, σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας στην Τεχεράνη, δεν είχε καταγγείλει τη Δύση ότι με τον κοροναϊό σπέρνει τον πανικό.

Ο Ιταλός αξιωματούχος, από την άλλη, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει νοσήσει. Στο δικό του ερασιτεχνικό βίντεο στο Facebook ανακοινώνει πως θα μείνει σε εθελούσια καραντίνα στο σπίτι, επί 14 ημέρες, καθώς ένα από τα μέλη της ομάδας του διαγνώσθηκε θετικό στον ιό.

Όσο για τον «ασθενή μηδέν», στην Ιταλία ακόμη αναζητούν τον άνθρωπο που έφθασε, ενδεχομένως, από την Ασία σε ιταλικό αεροδρόμιο και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μετέτρεψε τη χώρα στην τρίτη εστία του COVID-19 παγκοσμίως, μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα. «Περιμέναμε τις ασθένειες από ανθρώπους μέσα σε βάρκες και μας ήρθαν σε business class» γράφει ένα από τα δημοφιλέστερα post των ημερών στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα.

Ο φόβος για την κινεζική ιογενή πνευμονία θα στοιχίσει στην Ιταλία για τον μήνα Μάρτιο 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Ιταλικό Οργανισμό Τουρισμού. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μισές αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ανακοινώνουν πως περιμένουν πτώση του τζίρου έως και 50%, αν η επιδημία παραταθεί και δεν αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα έως το τέλος Αυγούστου.

Η πραγματική απειλή δεν είναι ο κοροναϊός, είναι ο φόβος που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, είναι ο τρόπος που αντιδρούν οι άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης «επιδημία», είναι η εθελούσια καραντίνα και η προσπάθεια να προστατευτούμε επιβάλλοντας την απομόνωση ως απάντηση στον υποτιθέμενο κίνδυνο, είναι τα αντανακλαστικά της αγοράς στις εικόνες με μάσκες και ολόσωμες λευκές στολές που «μολύνουν» τα ΜΜΕ και θυμίζουν όλο και περισσότερο σκηνικό αντίστοιχου χολιγουντιανού θρίλερ. η πραγματικη απειλη είναι να αφήνεις τον φόβο να σε εξουσιάζει και να ζεις τους εφιάλτες σου με τα μάτια ανοιχτά, φορώντας στο μετρό μια μάσκα που ακόμα δεν κατάλαβες ότι προστατεύει τους γύρω σου, στην περίπτωση που έχεις εσύ τον ιό, δεν προστατεύει εσένα.

ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr