Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Ανατροπή στις κρατήσεις από το μπλόκο της ΕΕ σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία

27 Ιουνίου 2020 22:30

Νέα δεδομένα, τόσο για την εξέλιξη της φετινής δύσκολης τουριστικής σεζόν, όσο και για την πορεία των εσόδων δημιουργεί η διαφαινόμενη παράταση του ταξιδιωτικού "μπλόκου" για εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και βασικών "δεξαμενών" επισκεπτών και εισπράξεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, εκτός της λίστας που θα επιτρέπονται αφίξεις από την 1η Ιουλίου μένουν η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Βόρεια Μακεδονία, όπου ακόμη παρατηρείται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού.

Μόνο από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία μπήκαν την προηγούμενη χρονιά στο τουριστικό "καλάθι" περίπου 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,2 δισ. που ήταν οι εισπράξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, μετά τη Γερμανία. Τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.

Από τις ΗΠΑ, την τρίτη σε σειρά σημαντικότερη αγορά, πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. Οι Ρώσοι τουρίστες (583 χιλιάδες το 2019), των οποίων τα μεγέθη έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, άφησαν πέρσι 433 εκατ. ευρώ.

Αλλάζουν οι προσδοκίες
Την ώρα που οι επιχειρηματίες του χώρου αναμένουν με αγωνία να κινηθούν οι τουριστικές κρατήσεις καθώς προχωρά η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η διατήρηση της απαγόρευσης για τις παραπάνω χώρες μεταβάλλει τις προσδοκίες. Κυρίως η απαγόρευση για τους Βρετανούς τουρίστες είναι που προβληματίζει περισσότερο την αγορά, καθώς θεωρείται πως οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο.

Ενώ αρχικά υπήρχε η εικόνα πως τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια, από τα είκοσι συνολικά που αναμένονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν φαίνεται να αναμένονται περισσότερα από το 20-25% των περσινών τουριστικών εισπράξεων, δηλαδή έως πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πληρότητες επί του παρόντος για τον επόμενο μήνα δεν είναι υψηλές και ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κυμαίνονται στο 20%. Καλύτερη είναι η εικόνα, όπως λέει το ρεπορτάζ, για τις κρατήσεις τον Αύγουστο.

thetoc.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr