Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτικοί: Επιδότηση στο 100% των εργοδοτικών εισφορών για Ιούλιο - Σεπτέμβριο

07 Αυγούστου 2020 15:39

Νέα ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας καθορίζουν τους όρους και τις προυποθέσεις για την επιδότηση των εισφορών όλων των ναυτικών από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο


Το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ναυτικούς που δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους καλύπτει για ένα τρίμηνο και αναδρομικά από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι όροι και η διαδικασία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Η ρύθμιση εντάσσεται στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορoνοϊού.

Σύμφωνα με την επίμαχη ΚΥΑ, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 έως 30.09.2020. Ειδικότερα επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ναυτικών στις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) :

Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας

(ΚΑΔ)

Περιγραφή

50.10 - Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

50.30 = Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

52.22 = Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Η ρύθμιση αφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης και για το προσωπικό για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στο πρώην ΝΑΤ.

Η ρύθμιση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις ναυτολόγησης οι οποίες κατά το ανωτέρω διάστημα - δηλαδή κατά το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος - είναι σε αναστολή. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να υπάρχει ενεργό ναυτολόγιο ή κατάσταση πληρώματος του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) και τα πλοία να μην τελούν σε παροπλισμό ή αργία.

Για κάθε μηνιαία μισθολογική περίοδο του επίμαχου τριμήνου υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση Ναυτικών (ΑΠΔ Ναυτικών) τύπου Κανονική (κωδ. 01) ή Συμπληρωματική (κωδ. 04) ή Επανυποβολή (κωδ. 03). Οι επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη τίθενται με κωδικό απαλλαγής (3.16) 610 στο πρότυπο υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στις Υπηρεσίες του π. ΝΑΤ τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), πριν από την υποβολή της ΑΠΔ Ναυτικών περιόδου Ιουλίου 2020, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών του.

Το π. ΝΑΤ συγκεντρώνει, βάσει των υποβληθεισών ΑΠΔ Ναυτικών, τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα αποστέλλει στη αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ και τα κοινοποιεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ΑΠΔ Ναυτικών ή εκπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προσαυξήσεις, οι οποίες βαρύνουν τις επιχειρήσεις – εργοδότες.

ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr