Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν ανακοίνωσε δεύτερο εθνικό lockdown στη Γαλλία για έναν μήνα - Δείτε τα μέτρα

28 Οκτωβρίου 2020 23:07

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία εισέρχεται και πάλι σε lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή και για τουλάχιστον έναν μήνα, έπειτα από την έξαρση νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων στη χώρα.

Η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με συνέπεια το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 1.235.132.
Μπροστά στην ισχυρή έξαρση νέων μολύνσεων του κορωνοϊού στη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε το βράδυ της Τετάρτης στους Γάλλους πολίτες με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προκειμένου να ανακοινώσει το «νέο βήμα» αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.

Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.

Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Κλείνουν μπαρ και επιστρέφει η αίτηση κατ' εξαίρεση μετακίνησης
«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς και συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφάσισα πως πρέπει να ξαναβρούμε το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το πρώτο Lockdown, παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία θα εξακολουθούν να δέχονται επισκέπτες», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι, ενώ κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και σειρά άλλων δραστηριοτήτων που είχαν «παγώσει» τον περασμένο Απρίλιο.

Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες, ωστόσο η αίτηση μετακίνησης θα αφορά, όπως και τον Απρίλιο, την εργασία, ένα ιατρικό ραντεβού, έξοδο για βοήθεια ατόμου που έχει ανάγκη ή προκειμένου να κάνουν οι Γάλλοι πολίτες τα ψώνια τους. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από μια περιοχή σε άλλη κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κλείνουν τα σύνορα της χώρας, αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν
Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως κλείνουν τα σύνορα της χώρας, με εξαίρεση Γάλλους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και οι οποίοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως επιστρέφει η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την καραντίνα. Επιπλέον, η τηλεργασία επεκτείνεται και θα εφαρμοστεί όπου είναι εφικτό.

Στόχος των Αρχών στη Γαλλία είναι να δουν τα νέα κρούσματα να μειώνονται από 40.000 που είναι σήμερα, καθημερινά, σε 5.000, με τη βοήθεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανά 15 ημέρες θα αξιολογούνται τα στοιχεία της πανδημίας.

Όλοι έκπληκτοι στην Ευρώπη με την έξαρση του κορωνοϊού, λέει ο Μακρόν
«Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να ''ζούμε με τον ιό'', προσπαθώντας να περιορίσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού», σημείωσε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, που ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες «είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό».

Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται, συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. «Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο», σημείωσε.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία
Την Τρίτη, η Γαλλία κατέγραψε 33.400 νέα κρούσματα της νόσου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, 523 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 288 σε κάποιο νοσοκομείο και 235 σε γηροκομεία της Γαλλίας. Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς.

Παράλληλα, ακόμη 1.194 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 148 διασωληνώθηκαν. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα ήταν 26.771.


iefimerida.gr

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr