Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

30 Νοεμβρίου 2020 23:58

«Τικ- τοκ» για την χαλάρωση του lockdown. Τι θα γίνει με τα σχολεία. Μεγάλος ο προβληματισμός για την εστίαση, δύσκολο να ανοίξει στις γιορτές. Οι ημερομηνίες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το «άνοιγμα» της χώρας.

 

Η παράταση του lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λήγει τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, και έτσι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το… τοπίο για τη σταδιακή άρση του, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.044 νέα κρούσματα, ενώ 600 είναι οι διασωληνωμένοι και 85 οι νεκροί.

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αναλύσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και μαζί με την κυβέρνηση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Από τη στιγμή που το σύστημα Υγείας συνεχίζει να… ασφυκτιά και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει τριψήφιος (σ.σ. 600 σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας 30/11), είναι πολύ πιθανό να δοθεί άλλη μία μικρή παράταση μέχρι να γίνει το πρώτο, μικρό βήμα για την άρση του lockdown.

Click4more: Εφιαλτική ανακάλυψη για τον κορονοϊό: Μέσω της μύτης «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε), τόνισε πως υπάρχει μία σχετική βελτίωση, αλλά το σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται. “Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μία αισιόδοξη νότα μέχρι να δούμε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιέζεται. Μέχρι και την Παρασκευή ίσως να ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας. Η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να μας πάρει ακόμα και άλλες δέκα ημέρες, ίσως και παραπάνω”, τόνισε.

Πλέον, φαντάζει πολύ δύσκολο να ανοίξουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί την επόμενη Δευτέρα, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιτρέψουν στα θρανία πριν από τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το άνοιγμα στο λιανεμπόριο αναμένεται μετά τις 14 Δεκεμβρίου, με πολύ αυστηρά μέτρα.

Ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών αφορά στην εστίαση και μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξει εν όψει των γιορτών.

newsit.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr