Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία μεταξύ τοπικών Αρχών Κέρκυρας και Ηρακλείου με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

02 Δεκεμβρίου 2020 21:12

Οι τοπικές Αρχές της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των


στόχων αειφορίας των προορισμών και για το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Οι αξιολογήσεις προορισμού της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, που θα διεξαχθούν από το GSTC με συγχρηματοδότηση από την CLIA, θα παρέχουν δεδομένα αναφοράς και θα αναζητήσουν μεθόδους για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στους δύο προορισμούς.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, σε μια περίοδο συνολικά πέντε μηνών: μία αρχική προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συλλογής δεδομένων, μία δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων μερών και μία τελική φάση ανάλυσης και έκθεσης συμπερασμάτων.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η CLIA, το GSTC και το Λιμάνι της Κέρκυρας θα διαμορφώσουν μία ισχυρή συνεργασία που θα διασφαλίζει το καλύτερο για τον προορισμό και την κοινωνία μας. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί μας ως τουριστικό προορισμό!».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε: «Στο Ηράκλειο, την οικονομική και τουριστική πρωτεύουσα της Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις των καιρών τολμά και προχωρά σε αξιολόγηση του τουριστικού προορισμού του Ηρακλείου με όρους αειφορίας. Στο εγχείρημα αυτό ο Δήμος συμπορεύεται στρατηγικά με την CLIA και εκτιμά ότι με την επιστημονική συνδρομή του GSTC ανοίγονται πραγματικά νέες προοπτικές για τον τουριστικό προορισμό Ηράκλειο αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας με όρους πάντα αειφορίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GSTC, Randy Durband, είπε σχετικά: «Το GSTC χαιρετίζει τη δέσμευση των δημοφιλών προορισμών της Κέρκυρας και του Ηρακλείου στη συνεχή βελτίωση της αειφόρου διαχείρισης των περιοχών τους. Επίσης, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της CLIA να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες. Από την πλευρά μας, ως GSTC δεσμευόμαστε να τηρήσουμε όπως πάντα την αμεροληψία μας, ώστε να καταθέσουμε αντικειμενικές αξιολογήσεις σε ό,τι αφορά τις ακολουθούμενες μεθόδους αειφόρου διαχείρισης».

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA, Kelly Craighead σημείωσε: «Η CLIA χαίρεται ιδιαίτερα που έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τη συνεργασία της με το GSTC, από κοινού με δύο τόσο σημαντικούς ελληνικούς προορισμούς και λιμάνια κρουαζιέρας, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο.

Συγχαίρουμε τις τοπικές Αρχές για τη δέσμευσή τους σε ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών σε αυτές τις δημοφιλείς πόλεις. Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι σταθερά δεσμευμένος στο στόχο της αειφορίας και η εμπειρία μας από ανάλογες αξιολογήσεις στο παρελθόν έχει δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι τοπικές Αρχές, η τοπική κοινωνία και o κλάδος μας συνεργάζονται προς έναν κοινό στόχο. Παρότι είμαστε μόνο ένα μικρό μέρος του τουριστικού τομέα, θέλουμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου».

Οι αξιολογήσεις προορισμών του GSTC επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες αειφόρου διαχείρισης:
- διαχείριση και διοίκηση προορισμού
- οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
- προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών και
- προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ GSTC

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) θεσπίζει και διαχειρίζεται παγκόσμια πρότυπα αειφορίας, γνωστά ως Κριτήρια GSTC, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Κριτήρια Προορισμού για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και διοίκησης τουριστικών προορισμών και Κριτήρια για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες αρχές και οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να επιδιώκει κάθε τουριστική επιχείρηση ή προορισμός προκειμένου να προστατεύει και να διατηρεί τους παγκόσμιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο τουρισμός ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως εργαλείο ανακούφισης από τη φτώχεια.
Τα Κριτήρια του GSTC αποτελούν τη βάση για τη διαπίστευση Φορέων Πιστοποίησης οι οποίοι πιστοποιούν ότι ξενοδοχεία/καταλύματα, ταξιδιωτικοί πράκτορες και προορισμοί εφαρμόζουν αειφόρες πολιτικές και πρακτικές. Το GSTC δεν πιστοποιεί άμεσα προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά διαπιστεύει τους οργανισμούς που το κάνουν. Το GSTC είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)3 βάσει του σχετικού μητρώου των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράζει μια διαφορετική, παγκόσμια προσέγγιση στην εκπροσώπηση, καθώς έχει ως μέλη αντιπροσωπείες του ΟΗΕ, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, κορυφαίες ταξιδιωτικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες, μεμονωμένα άτομα αλλά και κοινότητες, που όλοι προσπαθούν να επιτύχουν βέλτιστες πρακτικές στον αειφόρο τουρισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ CLIA

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Η Ένωση διαθέτει 15 γραφεία παγκοσμίως με εκπροσώπους στην Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, και είναι αφοσιωμένη στην ανάδειξη της ταξιδιωτικής εμπειρίας με κρουαζιερόπλοιο, υποστηρίζοντας πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στα κρουαζιερόπλοια,.
Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η αποστολή του οργανισμού είναι να αποτελεί τον ενιαίο εκείνο παγκόσμιο οργανισμό που βοηθά τα μέλη του να επιτύχουν, υποστηρίζοντας, εκπαιδεύοντας και προωθώντας τα κοινά συμφέροντα της κοινότητας της κρουαζιέρας. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.cruising.org ή ακολουθήστε τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας στις σελίδες της CLIA στο Facebook, Twitter και LinkedIn.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr