Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το 2ο κύμα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη

13 Ιανουαρίου 2021 13:51

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020 κατέθεσε ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς.

Στη μήνυσή του, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το zougla.gr, ο κ. Διαλυνάς αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο στη συμπρωτεύουσα και ζητεί να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες στους αρμοδίους, οι οποίοι, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και απέτυχαν να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αποτροπή διάδοσης του Covid-19.

Στο επίκεντρο της μήνυσης, που κατατέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, έχουν τεθεί το πάρτι που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο συνωστισμός που καταγράφηκε στην πλατεία Αριστοτέλους την ίδια ημέρα, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, τα πάρτι που έγιναν σε εστιατόρια και μπαρ της συμπρωτεύουσας λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας τους στο πλαίσιο του lockdown που επιβλήθηκε, καθώς και ο συγχρωτισμός που παρατηρήθηκε στις λαϊκές αγορές αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πάρτι που έγινε στο Αριστοτέλειο, ο κ. Διαλυνάς έχει ήδη αιτηθεί να ενημερωθεί εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρύτανη και της αστυνομίας, ώστε να γίνει παρέμβαση των Αρχών και το πάρτι να διακοπεί.

Όσον αφορά στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους την ίδια ημέρα που έλαβε χώρα το πάρτι στο πανεπιστήμιο, ο κ. Διαλυνάς σημειώνει στη μήνυση ότι υπεύθυνοι γι΄ αυτό είναι τα όργανα της αστυνομίας καθώς δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε η συγκέντρωση να διαλυθεί. Επιπλέον αναφέρεται, όπως ήδη ειπώθηκε, και στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, τονίζοντας πως, παρ΄ ότι οι συστάσεις των ειδικών ήταν αντίθετες, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεν υπάκουσαν, με αποτέλεσμα μετά τον συνωστισμό που σημειώθηκε κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα.

Τέλος ο κ. Διαλυνάς αναφέρεται και στα πάρτι που έγιναν σε εστιατόρια και μπαρ της συμπρωτεύουσας λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας τους στο πλαίσιο του lockdown που επιβλήθηκε, αλλά και στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε τόσο στις λαϊκές αγορές, όσο και στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας πως κανείς αρμόδιος δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά οι πολίτες.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο δικηγόρος σημείωσε ότι αυτό που τον παρακίνησε να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία είναι οι «πρωτόγνωρες» καταστάσεις που παρατηρήθηκαν και οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν, όπως λέει ο ίδιος, τραγικά αποτελέσματα.

«Εδώ και δύο μήνες ασχολούμαστε με τη συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθούν πολλοί, μερικοί εκ των οποίων κατέληξαν και μάλιστα αβοήθητοι.

»Αυτό που παρακίνησε εμένα και τους συνεργάτες μου ήταν ότι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα. Περιμέναμε οι αρμόδιες αρχές και οι υπεύθυνοι να αντιδράσουν άμεσα. Όταν όμως το ένα γεγονός ακολουθούσε το άλλο, όπως πάρτι στο Αριστοτέλειο, πάρτι στα Λαδάδικα, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές κ.ά., και είδαμε ότι αυτοί που έπρεπε να αντιδράσουν δεν αντιδρούσαν, τότε αποφασίσαμε εμείς σαν πολίτες αυτής της πόλης να αντιδράσουμε. Ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία τα οποία μας οδηγούσαν σε συγκεκριμένους υπεύθυνους. Τα στοιχεία είναι πολλά και οι μάρτυρες που προτείνουμε είναι συγκεκριμένοι. Είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν σωματεία και την πόλη».

zougla.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr